Genel

Diyabet Cerrahisi Nedir? Metabolik Cerrahi Nedir?

Diyabet Cerrahisi Nedir? Metabolik Cerrahi Nedir?

   Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bu hastaların yaklaşık %90’ı aynı zamanda aşırı kiloludur. Hasta seçiminde vücut kitle indeksi de büyük önem taşımaktadır. Metabolik cerrahiden yararlanmak için hastaların vücut kitle indeksinin 35’in üzerinde olması gerekmektedir. Tip II diyabet tedavisine yanıt vermeyen ve kitle indeksi 30’un üzerinde olan hastalar da metabolik cerrahi operasyonu olabilmektedir. Yazımızın devamında sizlere Diyabet Cerrahisi Nedir? Metabolik Cerrahi Tedavide etkili olur mu gibi sorularınıza yanıt vermeye çalışacağız. 

Diyabet Cerrahisi Tarihçesi

   Diyabet Cerrahisini bu kadar gündeme getiren asıl kişi ise Prof. Dr. Francesco Rubino oldu, kendisi bu alanda ciddi akademik çalışmalar yaparak obezite ameliyatlarının Tip2 diyabet üzerinde nasıl düzelme meydana getirdiğini açıklığa kavuşturmaya çalıştı. Kendisi ve bu alanda çalışmalar yapan birçok araştırmacı ile birlikte ilk kez 2007 yılının sonunda İtalya, Roma da 1. Diyabet Cerrahi Zirvesini, 2011 yılında ise ABD, New York da 2. Diyabet Cerrahi Zirvesini yaparak akademik dünyayı bir araya getirdi. En son olarak da 2015 yılında İngiltere, Londra da 3. Diyabet Cerrahi Zirvesini gerçekleştirerek tüm verileri bir araya toparlanarak 2016 yılı içerisinde Diabetes Care dergisinde bu alanla ilgili bir konsensus raporu yayınlandı.

Diyabet Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?

   Metabolik cerrahi tüm diyabet türlerine uygun değildir. Tip I diyabete sahip olan hastalara bu ameliyatların etkisi yoktur. Metabolik cerrahi operasyonundan yararlanmak için vücudun az miktarda da olsa insülin üretmesi gereklidir. İnsülin üretiminin olmadığı Tip I diyabette farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturan Tip II diyabet hastaları ise metabolik cerrahi için daha uygundur. Ancak tip 2 diyabet de olsa 10 yılı geçmiş şeker hastalarında pankreasta insülin üretimi de azalmış olabileceği için metabolik cerrahi öncesi kişide tip 2 diyabet de olsa pankreastaki insülin seviyesini ölçmek gerekir.

Metabolik cerrahi ameliyatlarının riskleri nelerdir?

   Ameliyat tipine göre değişmekle birlikte uzun vadede fıtık, ishal, kusma, ülser, reflü ve bağırsak tıkanıklığı gibi riskler de vardır. Fakat bu riskler oransal olarak çok küçük bir hasta grubunda görülmektedir.  Metabolik cerrahi ameliyatlarından sonra her operasyonda görülen bazı riskler bulunmaktadır. Kanama riski yaklaşık %0,9 , pıhtı sorunları %0,3, darlık sorunları %0,3 , kaçak olma ihtimali %1-2 olup daha nadir olarak her ameliyatta olabilecek anesteziye bağlı problemler ve çok nadir olarak da (%0,2) hastaların hayatını kaybetmesi ameliyat riskleri arasındadır. Ameliyatlardan elde edilen başarı oranı ortalama %95’tir.

Diyabet Cerrahisi Nedir? Metabolik Cerrahi Nedir?

Ameliyat sonrasında hastalar ne kadar süre içinde iyileşir?

   Hastalar ameliyattan sonraki 2-3 gün yalnızca sıvı gıdalarla beslenmelidir. Ortalama 5-6 gün içinde hastaneden taburcu olan hastalar masa başı bir işte çalışıyorlarsa ilk haftadan sonra işlerinin başına, 1. aydan itibaren ise günlük hayatlarına tamamen dönebilmektedir. Bununla birlikte yaklaşık 2 yıla yayılan bir süreçte doktor kontrolünde olunması gerekmektedir. Diyabet Cerrahisi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kimler metabolik cerrahi ameliyatı olamaz?

   Tip II diyabet hastalarına uygulanan metabolik cerrahi operasyonlardan bazı hasta grupları yararlanamamaktadır. Vücut kitle indeksi 30’un altında olan kişiler, pankreasta yeterince insülin bulunmayan kişiler, ağır psikiyatrik hastalığı olanlar, şeker hastalığına bağlı organ fonksiyon kayıpları olan hastalara metabolik cerrahi işlemleri uygulanmamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir