Genel

Rektum Kanseri Ameliyatı? Belirtileri Nelerdir?

Rektum Kanseri Ameliyatı? Belirtileri Nelerdir?

Rektum Kanseri Ameliyatı? Belirtileri Nelerdir?

   Rektum, kolon yani kalın bağırsağı anüse bağlayan son kısımdır. Rektumun ana görevi vücuttan atılacak dışkıyı saklamaktır. Rektum kalın bağırsağın yaklaşık olarak son 12-15 cm’lik kısmıdır. Kolonun son bölümünde başlar anüse ulaşan kısa ve dar geçide ulaştığında biter. Rektum 3 tabakadan oluşur. Dışkının geçişini kolaylaştırmak için mukus salgılayan bezlerden oluşan mukoza bölümü rektumun iç yüzeyini kaplar. Muskularis propria denilen ve rektum duvarının orta tabakasını oluşturan katman büzüşmeyi sağlayan kaslardan oluşur. Rektumun son kısmı ise yağ tabakasıdır. Rektumu oluşturan bu üç bölümün dışında bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezleri rektumu çevrelemektedir. Peki Nedir bu Rektum Kanseri Ameliyatı ve diğer detaylar buyurun yazımıza geçelim.

Rektum Kanseri Nedir?

   Rektum kalın bağırsağın son kısmına verilen isimdir. Burası dışkıyı tutmada ve dışkılama eyleminde görevli makat kaslarının üzerindeki yaklaşık 15 santimetrelik bölümdür. Bu bölümden kaynaklanan kanserlere de rektum kanseri denir. Dünya genelinde yılda 1 milyondan fazla, Amerika’da 150000 den fazla yeni tanı rektum kanseri görülmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 30000 rektum kanseri tanısı konmaktadır. 

Türkiye’de her iki cinste de en sık görülen 3.kanser kolorektal (kalın bağırsak ve rektum) kanserlerdir. Rektum kanseri de kolorektal kanserlerin 1/3 ünü oluşturmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla rektum kanseri görülme sıklığı 1,5 kat fazladır. Her yaşta ortaya çıkabilecek rektum kanseri sıklığı 40 yaş üzerinde artmaya başlar, 40 yaşından sonra her 10 yılda bir yakalanma riski ikiye katlanır. En sık görüldüğü yaş grubu 70 yaş üzeridir. Rektum kanseri tanısı alan hastaların %90’ ı 50 yaş ve üzeridir.

Rektum Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

   Kolorektal kanser için ne zaman tarama yaptırmaya başlamanız gerektiğini doktorunuzla konuşun. Kılavuzlar genelde ilk kolorektal kanser taramasının 50 yaşında yapılmasını önerir. Ailenizde kolon kanseri veya rektal kanser hikayesi olması gibi farklı bir risk faktörüne sahipseniz doktorunuz daha sık veya daha erken tarama önerebilir.

En doğru tarama testi kolonoskopidir. Bu işlemde doktor ucunda minik bir kamera olan uzun, esnek bir tüp (kolonoskop) kullanarak rektum ve kalın bağırsak iç yüzünü inceler. Kolonoskop anüsten rektum ve kolona ilerletilir. Kolonoskopun kamerası bağırsakta ilerlerken doktorun gördüğü monitöre rektal ve kolonik iç yüzeylerin videosunu gönderir. Eğer bir polip veya dokunun şüpheli görünen bir alanı bulunursa, doktor aynı zamanda kolonoskop içine yerleştirilmiş araçlar ile bu bölgelerden parça alabilir.

Rektum Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

   Rektum kanserinin tedavisinde ameliyat en sık başvurulan yöntemlerin başında gelmektedir. Rektum kanseri ameliyatı tümörün büyüklüğüne göre açık ve laparoskopik olarak planlanır. Rektum Kanseri ameliyatında;

  • Uç kolostomi
  • Koloanal anastomoz
  • Düşük anterior rezeksiyon
  • Lokal eksizyon- Lokal veya Transanal Eksizyon – Transanal Endoskopik Mikrocerrah
  • Abdominoperineal rezeksiyon (APR)
  • Minimal invaziv cerrahi gibi ameliyat teknikleri kullanılabilmektedir.
Rektum Kanseri Ameliyatı? Belirtileri Nelerdir?
Rektum Kanseri Ameliyatı? Belirtileri Nelerdir?

Rektum Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Rektum kanseri ameliyatı ortalama 2-4 saat sürer. Bu süre hastanın cinsiyetinden, tümörün yayılına, ameliyatın açık/laparoskopik/robotik/transanal lokal işlemler şeklinde yapılmasına göre ve ameliyat esnasında çevre organlarda yayılım olup/olmamasına göre farklılık gösterir. Şayet kanser peritona yayılmışsa o zaman periton ve yayılan diğer organlar da çıkarıldıktan sonra karın içerisinde gözle görülemeyen tümör hücrelerinin temizlenmesi için verilecek sıcak kemoterapi nedeniyle yaklaşık 7-8 saat de sürebilmektedir. Rektum Kanseri ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Rektum Kanseri Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?

  • Anastomoz kaçağı: Ameliyat sonrasında en sık karşılaşılan komplikasyondur. Bağırsak birleştirilmesinden sonra karın boşluğuna sızıntı olması olarak da bilinen anastomoz kaçağına cerrahi tekniğin yanı sıra ameliyat öncesi radyoterapi ve kemoterapi hikayesi varlığı, tümörün yeri, beslenme yetersizliği, dolaşım bozukluğu, anemi ve obezite sebep olmaktadır. Ayrıca bu komplikasyon erkeklerde daha sık görülmektedir. Ameliyat esnasında saptırıcı bir stoma açılması bile anastomoz kaçağı görülmesini engelleyemez.
  • Dışkı kaçırma: Dışkılama sayısında artış olabileceği gibi bazı hastalarda ameliyat sonrasında dışkı kaçırma gözlemlenir. Genellikle ameliyattan bir süre sonra bu komplikasyon normale dönmektedir.
  • Yara enfeksiyonu: Karın kesisinde ve makat bölgesi kapatılan hastalarda makat bölgesindeki dikişlerde görülebilir. Görülme sıklığı ortalama %15-20 olup %35 lere kadar çıkmaktadır.
  • İdrar güçlüğü: Hastaların %10’unda bir süre idrar yapmada güçlük yaşanabilir. İdrar yolu enfeksiyonu da yine aynı oranla görülebilir.
  • Cinsel sorun: Ameliyat sırasında sinirlerin hasar görmesi erkek hastalarda sertleşme problemlerine ve spermin dışarı atılamaması sorunlarına yol açabilir. Kadınlarda ise cinsel ilişki sırasında rahatsızlık hissi olabilir. Önceleri yüksek oranlarda görülürken şimdi cerrahi tekniğin standardize edilmesi ile % 5 lere geriledi.
  • Dalak yaralanması: Rektum kanseri ameliyatlarında kanserli bağırsak onkolojik prensipler ile çıkarıldıktan sonra bağırsağın serbest bir şekilde makat bölgesine dikilebilmesi için kalın bağırsak dalaktan serbestleştirilir bu esnada yaralanma görülebilir ve  dalak yaralanma oranı %2’dir.
  • Bağırsak yapışıklığı: Özellikle açık ameliyatlarda daha sık görülür.

Rektum kanseri evreleri nelerdir?

Rektal kanserler mümkün olan 5 evreden birinde (Evre0- Evre4) yer alır. Basit bir şekilde evreler:

  • Evre 0. Kanser hücreleri rektal iç yüzeyde (mukoza), bazen bir polip içinde bulunur.
  • Evre 1. Tümör rektal mukozanın altına genişler, bazen rektal duvara penetre olur (gömülür).
  • Evre 2. Tümör rektal duvar içine genişler veya rektal duvar boyunca uzanır, bazen rektuma bitişik dokulara ulaşır ve büyür veya yapışır.
  • Evre 3. Tümör rektal duvar dışındaki dokular ve yapıların yanı sıra rektuma bitişik lenf nodlarına da geçer.
  • Evre 4. Tümör uzak bir organa veya rektumdan uzak lenf nodlarına yayılır.
  • Evreleme ayrıca tümörün derecesine karar vermek üzere alınan doku örneğinin (biyopsi) incelenmesini de içerir. Düşük evredeki tümörler yavaş büyüme ve yayılma eğilimindedir. Aksine ileri evre tümörler hızla büyür ve yayılır, bu sebeple daha şiddetli tedaviye ihtiyaç olabilir. Rektum kanseri ameliyatı hakkında sizlere daha detaylı bilgi vermemiz için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir