Genel

Laparoskopik Apandisit Ameliyatı Nedir?

Laparoskopik Apandisit Ameliyatı Nedir?

Laparoskopik Apandisit Ameliyatı Nedir?

   İltihaplanma genel olarak apendiksin iç kısmının dışkı ile tıkanması sonucu olur. Böyle bir durumda apendiks içerisinde basınç artmaya başlar. Basıncın iyice artması ile birlikte apendiksin farklı bölgelerinde şişlikler meydana gelir. Zamanla nekroz adı verilen çürüme başlar ve apendiks yırtılır. Halk arasında bu yırtılmalara apandisit patlaması denmektedir. Bağırsak sisteminin apendiks adı verilen bölgesinde herhangi bir nedene bağlı olarak medyana gelen iltihaplanmalar sonucunda apandisit ortaya çıkar. Yazımızın devamında sizlere Laparoskopik Apandisit Ameliyatı ve bu hastalığın çeşitli belirtileri hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Apandisit Ne İşe Yarar?

   Apandisit organının anne karnındaki dönemde geliştiği ve daha sonra bir işlevi olmadığına inananlar bulunmaktadır. Charles Darwin ilk canlılarda apandisitin yaprakların sindirimine yaradığını açıklamıştır. Birçok yazar tarafından apandisit organının bağışıklık sisteminde ve yararlı bağırsak bakterilerinin üretilmesinde görevi olduğu kabul edilmektedir. Apandiste yer alan endokrin hücreler, bebek daha ana rahminde iken, biyojenik aminler ve peptid hormonlar salgılayarak biyolojik kontrol (homeostaz) mekanizmalarında görev alırlar.
Apandistin vücutta ne işe yaradığı henüz net olarak bilinmemekle birlikte, bağışıklık sistemiyle ilgili bir organ olabileceği düşünülmektedir.

Apandisitin Nedenleri Nelerdir?

   Apandisite neyin neden olduğu her zaman açık değildir. Birçok durumda apendiks girişinin vücudun kendi ürettiği veya yabancı maddeler tarafından tıkanmasının neden olduğu düşünülmektedir.
Örneğin, dışkı tarafından giriş bloke edilebilir veya mevcut bir üst solunum yolu enfeksiyonu esnasında bağırsak duvarındaki lenf düğümü şişerek bası etkisiyle apendiks girişinin kapanmasına sebep olur. Bu tıkanıklık apandisite neden olabilir.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

   Apandisit iltihabının belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte belirtileri kişiyi iki büklüm haline getiren karın ağrısı, karın ağrısının ‘bıçak saplanıyor’ şeklinde tarif edilmesi, sağ kasık ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, ağız ve dilde kuruluk, sindirim güçlüğü, hızlı kalp atımı, gaz çıkaramama, büyük tuvaleti yapma isteği ancak dışkılarken zorlanma ve ağrı hissi, ateş olarak sıralanabilir. Gebelerde apandisit iltihabı ağrısı sırt ve karnın yan bölgesinde görülmektedir. Gebelerde apandisit hamilelik semptomlarıyla da karıştırılabileceğinden teşhis zor olabilmektedir.

Apandisit hastalığında karşılaşılabilen belirtiler aşağıdaki gibidir.
• Karın ağrısı
• Kabızlık
• Mide Bulantısı-Kusma
• İştahsızlık
• Ateş

 

Laparoskopik Apandisit Ameliyatı Nedir?

 Laparoskopik Apandisit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  Klasik laparoskopik appendektomi 2’si 5 mm, 1’i 10 mm boyunda olmak üzere toplam 3 kesi ile yapılır, bazı durumlarda 2 kesi ile yapılması da mümkündür. Tek kesi (SILS; single incision laparoscopic surgery) ile ameliyat olmak isteyen hastaların durumları değerlendirilir, aday hasta bu ameliyata uygun ise laparoskopik ameliyat göbek düzeyinde 35 mm boyunda tek kesi ile yapılabilir. SILS’te teleskop ve diğer cerrahi aletler bu kesiye yerleştirilen özel bir aparattan karın içerisine geçirilerek ameliyat gerçekleştirilir. 

Laparoskopik Apandisit Ameliyatı Sonrası Süreç ?

  Apandisit alınmasının ardından 1-2 hafta sonra tam anlamıyla iyileşme sağlanır. Fakat ameliyattan 7 hafta sonraya kadar ağır ve yorucu faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Laparaskopik ameliyatın avantajı iyileşme süresinin kısalığıdır. Çoğu kişi apandisit ameliyatı sonrası 48 saat içinde taburcu edilebilir. Operasyondan sonra gereken durumlarda 1-2 gün ağrı kesici kullanılması uygundur. Ameliyat sonrasında kabızlık görülebilir, bol sıvı tüketilmelidir. Laparoskopik Apandisit Ameliyatı Nasıl Yapılır? hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ameliyattan Sonrası İz Kalır Mı?

   Tüm memeli canlılar gibi insanlarda da deride oluşan kesiler (kaza sonucu yaralanma veya ameliyat sırasında yapılan kesiler) nedbe (skatris, skar) dediğimiz bir doku ile iyileşir ve kişinin deri yapısına göre değişen belirgin veya daha az belirgin bir iz mutlaka kalır. Ancak, ameliyat kesilerinde cilt estetik dikiş teknikleri ve materyalleri kullanılarak kapatılırsa, iz daha az belirgin olarak kalır ve böylece daha iyi kozmetik sonuçlar elde edilebilir. Laparoskopik Apandisit Ameliyatı hakkında daha kapsamlı bilgi alabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir