Genel

Tiroid Nodülü Nedir? Ameliyat Riski Nedir?

Tiroid Ameliyatı Nedir? Tiroid Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler?, Tiroid Hastalıkları Kilo Aldırır mı?

Tiroid Nodülü Nedir? Ameliyat Riski Nedir?

   Tiroid nodülü, tiroid bezinin içinde bezi oluşturan hücrelerin aşırı çoğalması sonucu oluşan kistik (içi sıvı dolu) veya katı kitlelerdir. Tiroid nodüllerine genel populasyonda oldukça sık rastlanır. Toplumun yaklaşık % 5-10’unda muayeneyle saptanabilen tiroid nodulü bulunmaktadır. 1 cm ve üzerindeki nodüller muayene ile saptanabilirken, tiroid nodülleri genellikle 1.5 cm boyutuna ulaştığında fark edilmektedir. Günümüzdeki modern görüntüleme yöntemleriyle tesadüfen rastlanan tiroid nodülleri sıklığı ise özellikle 50 yaş ve üzerinde % 50’lere yaklaşmaktadır. Tiroid nodüllerinin yaklaşık % 5’ini kanserli nodüller oluşturur bununla beraber nodüllerin yaklaşık % 95’i iyi huyludur ve belirti vermezler. Bu nedenle tüm nodüller kanserli nodülün diğer nodüllerden ayırt edilmesi için mutlaka değerlendirilmelidir.

Tiroid Nodülü Belirtileri Nelerdir?

   Tiroid nodülleri büyük olduğunda hastanın boynunun ön tarafında gözle fark edilebilir. Yutkunma sırasında aşağı ve yukarı yönde hareket ederek fark edilebilir. Ancak küçük boyutta olduklarında gözle fark edilemeyip doktor muayenesi veya ultrasonografi çekildiğinde tespit edilmektedir. Küçük tiroid nodülleri hastada herhangi bir şikayete neden olmayabilir. Ancak büyüdükleri ve ilerledikleri zaman aşağıdaki belirtileri verebilirler.

  • Boyunda dolgunluk, şişkinlik hissi ve kitle saptanması.
  • Seste kısıklık ve çatallaşma yaşanması
  • Yutmada ve nefes almada güçlük
  • Boyun bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi

Tiroid Nodülü Kanseri Belirtileri Nelerdir?

   Tiroid nodülü kanseri ayırt edici bir belirtisi bulunmamakla birlikte rutin kontrol süreci ya da guatr şikayeti ile muayene olan kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Ses kısıklığı, boyunda kitle, yutkunma güçlüğü gibi şikayetler de tiroid nodülü kanseri çok ileri evre belirtileri arasındadır. Aynı zamanda ishal, yorgunluk ve yüzde kızarıklık da belirti olarak sayılabilmektedir.

Tiroid nodüllerinin bazıları çok çalışıp fazla tiroid hormonu üretirler. Bunlara sıcak nodül denir. Bazı nodüllerse çalışmayıp hormon üretmezler. Bunlara da soğuk nodül denir. Sıcak nodüllerin kanser olma olasılığı son derece düşüktür. Tiroid nodülünün soğuk olması ve tek olması kanser olasılığını artırmaktadır. Tiroid kanserinin erken dönemlerde belirti vermediğini unutmamak ve rutin kontrolleri aksatmamak erken tanı konulması için gereklidir.

Tiroid Nodülü Neden Önemlidir?

  • Tiroid nodül veya nodüllerinde tiroid kanseri olma riski vardır. Soğuk nodüllerde genel olarak kanser olma ihtimali yaklaşık %5-10’dur. İlk bilimsel çalışmalarda tek soğuk nodüllerde tiroid kanserisıklığı%10-20 ve MNG’da % 4.8 iken son yıllarda yapılan araştırmalarda tek nodüllü ya da çok nodül içeren guatr da kanser sıklığının benzer olduğu bulunmuştur. Solid ve soğuk nodülde kanser riski (%21), solid ve kistik bileşeni olan mikst (karışık) nodülden (%12) daha yüksektir.
  • Hiperfonksiyone bir tiroid nodülü (sıcak nodül), hipertiroidiye (zehirli guatr) neden olabilir.
  • Çok büyük, tek ya da MNG vakalarında ve özellikle göğüs kafesi içine doğru büyüyen guatrlarda çevre dokuya bası ile nefes darlığı, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü gibi bası belirtileri ortaya çıkabilir.

Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tiroid Ameliyatı Nedir? Tiroid Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler?, Tiroid Hastalıkları Kilo Aldırır mı?
Tiroid Nodülü Nedir? Ameliyat Riski Nedir?

Tiroid Nodülü Nedir?

 Tiroid dokusu içerisindeki izole şişlik olarak tanımlanmaktadır. Fizik muayene, kan testleri ve radyolojik tanı yöntemleri (öncelikle tiroid ultrasonografisi) ile belirlenen tiroid nodüllerinin tamamının kanser olmadığı ve kansere dönüşmeyeceği unutulmamalıdır.

Tiroid ultrasonografisi sırasında kanser riski açışından kuşkulu olarak değerlendirilen tiroid nodüllerine tanısal amaçla ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılmalıdır. Hipertiroidisi yani zehirli guatr tablosu olanlarda hastalığın tiplendirmesini yapmak amacıyla tiroid sintigrafisi yapılması da gerekebilir. Radyoizotop maddenin damar yolunda verilmesi ile yapılan bir tetkiktir. Radyoizotupun tutulmasına bağlı olarak sıcak nodül veya soğuk nodül olarak yorum yapılır. Tiroid sintigrafisi ile hastalığın toksik adenom, toksik nodüler guatr ya da Graves hastalığı gibi ipertiroidi yapan nedenlerden hangisi olduğuna karar verilebilir. Tiroid Nodülü Kanseri hakkında.

Tiroid bezinin sık görülen hastalıkları nelerdir?

  • Guatr
  • Tiroiditler
  • Tiroid kanserleri
  • Guatr nedir?
  • Guatr tiroid bezinin çeşitli nedenlere bağlı olarak büyümesi sonucu oluşur. Genellikle bu büyümeler tirod bezinde nodüller gelişmesi şeklinde olur. Tek veya çok sayıda olabilirler. İçinde sıvı bulunan kistler halinde olabilirler. Diffüz guatrda ise tiroid bezi genel olarak büyümüştür. Çok sık görülmesine rağmen çok büyük oranda iyi huyludurlar. Nodüller milimetrik boyutlarda olabileceği gibi boynun tamamını kaplayan büyük boyutlara ulaşabilirler. Tiroid nodülleri mutlaka incelenmelidir.
  • Belirtileri nelerdir?
  • Büyük oranda belirtisiz seyrederler. Ancak boynun ön kısmında büyüyen kitle olarak ele gelebilir. Büyüklük arttıkça nefes darlığı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı şikayetlerine sebep olabilirler. Kana çok fazla tiroid hormonu salgılayan hiperaktif nodüller kalp hızında artış, sinirlilik, kilo kaybı, ellerde titreme ve terleme,
  • uykusuzluk, ishal ile kendini belli eder. Hipotiroidin bulguları ise kalp hızında yavaşlama, kilo artışı, kabızlık, depresyon, vücutta yorgunluk, saçlarda kırılma ve dökülme, ciltte kuruluk, unutkanlık ve adet düzensizlikleridir.
  • Hipertiroidi Nedir?
  • Tiroid bezinin gereğinden fazla hormon salgıladığı duruma hipertiroidizm (zehirli guatr) denir. Zehirli guatr, nodüllü veya nodülsüz olabilir. Nodülsüz zehirli guatra Basedow Graves Hastalığı da denir. Tiroid nodülü

Tiroid Nodüllerinin Tedavisi Nasıldır?

* Tiroid nodüllerinin tedavisi nodülün tipine, 
* Büyüklüğüne,
* Yol açtığı belirtilere göre değişkenlik gösterebilir. 
 
Kanserleşme tespit edilmeyen ve herhangi bir şikayete yol açmayan nodüllerde hekimin uygun görmesi halinde tedavi yerine izlem yapılabilir. İzlem yapılan kişi düzenli olarak kontrol muayenesine gider ve tiroid nodüllerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığı incelenir. Aşırı aktivite gösteren nodüller varlığında ise radyoaktif iyot kullanımı ile bu nodüllerin küçültülmesi denenebilir. Radyoaktif iyot aynı zamanda guatr veya çok sayıdaki nodül varlığında da başvurulan bir tedavi yöntemidir. Gebelik döneminde olan veya gebelik istemi bulunan kadınlarda radyoaktif iyot ile tedavi tercih edilmez.

"$ s" üzerine bir düşünce

  1. Mükail bay dedi ki:

    Eşimi hastane hastane gezdirdim bir çaresini bulamayacağız derken bir dost tavsiyesiyle faruk hocama gittik ilk randevumuzda güler yüzü ile bize hastalığın sürecini anlattı o kadar rahatlattı ki bizi ve yaptığı ameliyat çok başarılı geçti şuan eşimde hiçbir sıkıntı kalmadı normalde ameliyat olanlar tedaviye devam ederken eşime atom tedavisine dahi gerek kalmadı çok konforlu bir yaşam sürüyor şuan allah faruk hocamdan razı olsun şiddetle tavsiye ediyorum hiç korkmadan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir