Genel

Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır? Kasık Fıtığı Nedir?

Kasık Fıtığı Nedir? Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasık Fıtığı Nedir? Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

   Kasık fıtıkları, karın duvarı fıtıklarının % 80’nini oluşturuyor ve erkeklerde 3 kat daha sık görülüyor. Kasık fıtıkları, şişlik ve ağrı ile kendini belli ediyor. Kasık fıtığının tek tedavisi olan ameliyatlar ise kapalı ve açık olarak yapılabiliyor. Uzun süre ayakta kalarak iş yapanlar ile bazı meslek gruplarında kasık fıtığı daha sık ortaya çıkıyor. Kasık fıtığı, karın içindeki organların (ince bağırsaklar, bağırsak yağları gibi), karın duvarındaki zayıf bölgelerden çıkarak cilt altında şişlik oluşturmasıdır. Yani kasık fıtığı karın içindeki organların cilt altından dışarıya taşarak belirgin hale gelmesidir. Yazımızın devamında sizlere kasık fıtığı ameliyatı hakkında detaylı bilgi vermekteyiz.

Kasık Fıtığı Kimlerde Görülür?

• Ağır kaldırma, kabızlık, ıkınma, yaşlılık, aşırı kilo alma ya da zayıflama, kronik öksürük, idrar ve büyük abdest güçlüğü sonucu oluşabilir.
• Özellikle ağırlık çalışan sporcularda kasık fıtığı çok kolay oluşabilmektedir.
• Uzun süre ayakta kalarak çalışanlarda (kuaför ve garson gibi) daha fazla görülmektedir.
• Doğumdan hemen sonra anatomik olarak kapanması gereken açıklıklardan gelişebilir.
• Gebelik, kolajen sentezi azalması, karın kaslarını zorlayıcı hareketler ve sigara kullanımı gibi birçok sebepten de edinsel olarak gelişebilir.

Kasık Fıtığı Tedavisi

   Fıtık cerrahisinde amaç fıtığın karın içine yerleştirilmesi, kese oluşumunun ortadan kaldırılması, çıkışa sebep olan boşluğun kapatılması ve nüks etmesini engellemek maksadıyla karın duvarında bulunan defektin onarılmasıdır.
Kasık fıtığının ilaçlı tedavisi bulunmamaktadır ve tek tedavi yöntemi cerrahidir. Ancak ameliyat edilemeyecek fizyolojiye sahip kişiler ve ileri yaşta hastalar, hekimin önerisi doğrultusunda nadiren kasık bağı kullanabilir. Kasık bağı bacakların hareketlerini kısıtlar ve fıtık üzerine tampon oluşturarak fıtığın dışarı çıkmasını engeller. Ancak kasık bağının kenarından çıkması durumunda sıkışarak, fıtığın boğulmasına sebep olabilir. Bu yüzden eğer mümkün ise mutlaka ameliyat tercih edilmelidir.

Kasık Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?

   Hekimler tarafından yapılan fiziki muayene sonucunda kasık fıtığının oluşup oluşmadığı belirlenebilir. Hastanın anlattığı şikayetler sorunu tespit etmede hekimlere yardımcı olmaktadır. Küçük fıtıkların tanısı ise ultrasonografi yardımıyla yapılan görüntüleme sonucunda ortaya çıkar. Kasık Fıtığı Ameliyatı hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya sayfamızda bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Olur?

   Açık ameliyat yöntemiyle fıtığın olduğu kasığa 6-7 cm bir kesi yapılır ve buradan girilerek fıtık içindeki organlar karın içine atılır ve yırtık bölgenin üstü dikilir. Çoğunlukla dokular zayıf olduğundan dolayı bu dikilen bölgenin üzerine ayrıca sentetik bir fıtık yaması yerleştirilir. Bu yamalar vücudun nadiren reaksiyon gösterdiği materyallerden yapılmıştır. Dikişe de gerek göstermeyen, kendiliğinden yapışan yamalar kullanılmaktadır. Laparoskopik (kapalı)  ameliyatta ise 3 adet küçük delikten girilerek bir ince kamera vasıtasıyla fıtık bölgesine ulaşılır ve fıtığın içi boşaltıldıktan sonra aynı açık ameliyattaki gibi yama konulur. Açık ve kapalı ameliyatta birbirinin benzeri işlemler yapılır ama açık ameliyata göre kapalı ameliyat daha konforlu ve ağrısızdır.

Kasık Fıtığı Nedir? Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kasık Fıtığı Nedir? Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasık Fıtığı Türleri Nelerdir?

• İndirekt İnguinal Herni: En sık görülen kasık türüdür, inguinal kanalın içinden çıkar. Erkeklerde kadınlara oranla 10 kat daha fazla gözlemlenir. Genellikle doğuştan meydana gelir.
• Femoral Herni: Daha çok kadınlarda görülen fıtık türüdür. Kasık bölgesinde yer alan ve bacağa giden ana damarlar, femoral ring adlı dar ve yaklaşık 2 cm uzunluğunda bir açıklıktan geçer. Daha çok hamilelik ve fiziksel zorlama sonucunda meydana gelir.
• Direkt İnguinal Herni: Bu tür fıtık, doğrudan karın duvarından çıkarak oluşur. %40 oranında iki taraflı meydana gelir. Genellikle kaslardaki zayıflama sonucu ileri yaşlarda gözlemlenir. Görünümü yarım aya benzer ve çok büyük değildir. İnguinal kanalından çıkmaz ve karın içine el ile itilebilir. Kasık fıtığı ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Kasık Fıtığı Patlarsa Ne Olur?

   Evet, kasık fıtığının uzun süre tedavisiz bırakılması sorunları büyütebilir. Doğal olarak zaman geçtikçe onarılması gereken alan büyür. Bazı fıtık tiplerinde cilt altında kaybolmayan şişlik, bazılarında ise aşağıya doğru torbada şişlik meydana gelebilir. Özellike torbada oluşacak şişlik günlük hayatı etkileyecek derecede sorun yaratabilir. Zamanla artan şişlik ameliyatı da nispeten zorlaşacaktır. Şişlik içinden sarkan kısım bazen karın içi örtüleri (omentum), bazen de ince bağırsak olabilir. Sarkan kısım çoğu zaman kendiliğinden karın içine dönebileceği gibi bazen de fıtığın oluşturduğu tünelin en dar yerinde kapana sıkışmış gibi sıkışıp kalabilir (inkarserasyon). Uzun vadede her üç hastadan birinde bir sıkışma atağı olması beklenebilir. Yaklaşık her 20 fıtık hastasından birinde sıkışıp kalmanın 3-4 saatten uzun sürmesi, boğulma (strangulasyon) görülebilir. Fıtıkta boğulma bağırsakta çürümeye yol açabilir. Bu durumda bulantı-kusma, ateş, çarpıntı, kasıkta morarma gibi belirtiler görülebilir. Bu hayatı tehdit eden bir durumdur ve acil ameliyat gerektirir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir