Genel

Guatr Ameliyatı Nedir? Ameliyatın Riskleri Neler?

Guatr Ameliyatı Nedir? Ameliyatın Riskleri Neler?

Guatr Hastalığı Nedir?

   Guatr genel anlamı ile tiroid bezinin büyümesi olarak ifade edilebilmektedir. Tiroid bezleri içerisinde oluşan içi sıvı ya da katı dokular tiroid nodülü olarak adlandırılmaktadır. Tiroid bezlerinde büyüme olarak ifade edilen guatr hastalığı, belirgin kitlelerin yanı sıra kişilerde yutkunma, nefes alma güçlüğü ve kronik öksürük gibi bir takım sinsi şikayetler ile kendini göstermektedir. Yaygın guatr formu esas olarak genç hastalarda gözlenirken, nodüler formu ise daha çok yaşlı hastalarda görülmektedir. Bugüne kadar hala belirlenemeyen genetik faktörlere ek olarak, iyot eksikliği multinodüler guatr gelişimi için ana risk faktörüdür. Guatr Şüphesi olan hastalarda ilk önce tiroid ultrasonu yapılmalıdır. Tiroid sintigrafisi, hiperaktif nodüllerin (otonom) olası varlığını gösteren düşük TSH seviyesi varlığında yapılacaktır. Yazımızı detaylı okuyarak Guatr Ameliyatı ve Guatr hastalığı hakkında bilinmesi gereken detayları öğrenebilirsiniz.

Guatr Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

   İyot eksikliği, aile öyküsü, haşimato hastalığı, tiroid kistleri ve genç yaşta radyoaktif maddelere maruz kalınması gibi etkenler tiroid nodüllerinin oluşmasına yol açabilir. Tiroid bezi aşırı büyüme göstermemiş olsa bile bazen hastaların boğazlarında bir sıkılma hissine yol açabilir. Guatr hastalığı genellikle rutin muayeneler esnasında saptanmaktadır. Guatr hastalığının en çok kimlerde görüldüğü sıkça sorulan sorular arasındadır. Guatr, boynun ön alt kısmında büyük bir şişliğin oluşması demektir. Önceden Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde daha sık görülmekteydi. O bölgelerde bunun iyot eksikliği nedeni ile ortaya çıktığı bilinmektedir. Fakat artık üzerinde durulan guatr değil nodüllerdir.

Guatr ameliyatı sonrası kan kalsiyum seviyesi neden düşebilir?

   Kan kalsiyum seviyesini düzenleyen paratiroid bezleri, tiroid bezine bitişiktir. Guatr ameliyatı sırasında paratiroidlerin zedelenmesi, ameliyat sonrasında bu bezlerin bir müddet çalışmasını aksatmakta ve kan kalsiyum seviyesi düşmektedir. Ancak bu durum çoğunlukla geçicidir. Ameliyat sırasında paratiroid bezlerinin hasarlanmaması bunu engelleyecektir. Guatrda tiroit bezinin az veya çok hormon salgılamasına bağlı belirtiler de görülür. Yetersiz hormon salgılanması durumunda kilo alma, uyku hali, uyuşukluk, kuru ve kaba cilt, kabızlık, halsizlik ve saç dökülmesi görülebilir. Normalden fazla hormon salgılandığında ishal, çarpıntı, baş ağrısı, titreme, sinirlilik ve bulantı görülebilir. 

Guatr Ne Zaman Ameliyat Edilir ?

• Biyopsi sonucunda kanser tespit edildiğinde
• Kanser riski açısından şüpheli hücrelerin saptanması halinde
• Boyuna baskı uygulayan ve büyümüş tiroid bezleri sonucunda hastanın nefes alma problemleri yaşaması
• Büyümüş tiroid bezlerine bağlı olarak konuşurken ya da yemek yeme esnasında yaşanan yutkunma problemlerinde
• Uzun süreli ilaç kullanımı sonrasında tedavi başarısının olmadığı hastalarda (ilaç ve nükleer tıp tedavilerinde konrol altına alınamayan hipertiroidi)
• Tiroid bezinin büyüklüğünün kozmetik problem yarattığı hastalarda
• Tiroid hormonunun fazla salgılandığı ve toksik adenom olarak bilinen iyi huylu nodüllerin varlığında
• Nodül boyutlarının küçük olmasına rağmen kanser riski taşıyan hastalar
• Boyundaki şişliklerin riskli bir durum oluşturmamakla birlikte estetik sorunlara yol açtığı hastalarda guatr ameliyatlarının yapılması gerekmektedir. Guatr Ameliyatı Nasıl Yapılır? hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Guatr Ameliyatı Nedir? Ameliyatın Riskleri Neler?

Guatr Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

   Guatr ameliyatında iki ana risk vardır. Birincisi ses tellerine giden sinirlerin zedelenme riski, ikincisi ise tiroid bezi komşuluğunda yer alan paratiroid bezinin (kalsiyumu düzenleyen ) zedelenmesidir. Yani ses tellerinin zedelenmesi, ses felci veya kalsiyum dengesinde bozulma söz konusu olabilir. Oysa bilinmelidir ki deneyimli cerrahlarının yaptığı ameliyatlarda özel sinir bulucu cihazlarında kullanılmasıyla ses kısıklığı riski ortadan kaldırılmaktadır. Bu nedenle ameliyat kararı öncesinde korkuya neden olan bir takım riskler azaltılarak tedavi kararını olumsuz yönde etkileyen tablolar ortadan kaldırılmaktadır. 

Guatr Ameliyatında Ses Sinirlerini Gösteren Cihaz Var mı?

   Günümüzde malesef birçok hastanenin ameliyathanesinde bu cihaz mevcut değildir. Bu cihaz (Sinir Monitorü) Ameliyat sırasında ses sinirlerinin bulunmasında kolaylık sağlarlar. Böylece bu sinirlerin kesilmesinin önlenmesinde büyük katkı sağlamıştır. Biz tüm guatr ve Tiroid ameliyatlarımızda Ses Sinirlerini gösteren cihaz kullanmaktayız. Guatr Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi alabilmek ve diğer yazılarımıza göz atmak isterseniz sayfamızda bulunan makalelere göz atabilirsiniz.

Sinir Monitörü

Guatr Ameliyatından Sonra Hastanede Kaç Gün Kalınır?

   Cerrah Hastanın ağrı durumunu, boynunda beklenmedik bir şişkinlik, kalsiyum düşüklüğü veya başka bir komplikasyon olup olmadığını kontrol ettikten sonra genelde hastalar ameliyat sonrası birinci gün hasta taburcu edilir.

Guatr Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

   Her ameliyatta olduğu gibi, yara yerinin darbeden, travmadan uzak tutulması, kıyafetlerin yaraya temas etmemesi önemlidir. Hastalar en sık ne zaman banyo yapacaklarını ve konuşmalarının zararlı olup olmadığını merak eder. Ameliyattan birkaç gün sonra banyo yapılabilir, aşırıya kaçmamak koşuluyla konuşmanın ise hiçbir zararı yoktur. Hastada tiroid bezi tamamen alınmış ise tiroid hormon eksikliğini kapatmak için hastalara tiroid hormonu ilaçları verilir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir