Genel

Gastrik Bypass Nedir? Gastrik Bypass Ameliyatı?

Gastrik Bypass Nedir? Gastrik Bypass Ameliyatı?, Obezite Cerrahisi, Sleeve Gastrektomi Ameliyatı,Mini Gastrik Bypass Nedir?

Gastrik Bypass Nedir? Gastrik Bypass Ameliyatı?

   Obezite cerrahisinde kullanılan anlamıyla ise Gastrik Bypass Midenin büyük kısmının devre dışı bırakıldığı, alınan gıdanın da bağırsakların neredeyse sadece yarısını kullanılarak sindirilmesini sağlayan cerrahi yöntemdir. By pass kısa yolu kullanmak anlamına gelir. Bu yöntem genel cerrahide mideden barsaklara geçiş yolu oluşturulması anlamına gelir. Mide çıkısını tıkayan çeşitli hastalıklarda uygulanan bşir yöntemdir. Yazımızın devamında sizlere Gasrrik Bypass Ameliyatı ve diğer merak ettiğiniz soruları yanıtlamaya çalışacağız buyurun yazımıza geçelim.

Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?

   Laparoskopik Gastrik By-Pass (R-YGB) cerrahisi kombine tip ameliyatların en sık uygulanan tipidir. Bu ameliyatla mide hacmi küçültülürken besinlerin emilimi ince bağırsakta kat edilen yol kısaldığı için azalmaktadır. Tüp Mide (GastrikBypass) ameliyatı obezite cerrahisinde başarılı sonuçları ile dikkat çeken yöntemlerden biridir.
Midenin yemek borusu ile birleşim yerinin hemen altından yaklaşık 50-60 ml hacim kalacak şekilde mide zımbalanarak 2 parçaya ayrılır. Sonra ince bağırsağın yaklaşık 100 cm sindirim dışı kalacak şekilde ince bağırsak ile bu yeni oluşturulan mide haznesi arasına yeni bir ağız yaratılır. Böylece hem midenin alabileceği gıda çok sınırlandırılır hem de ince bağırsağın emilim yüzeyi yaklaşık % 30 oranında azaltılmış olur. Alınan gıda küçük keseyi doldurduğunda hızlı doyma hissi verir.

Ameliyat Kimler için Uygundur?

   Obezite ameliyatları vücut kitle indeksine göre değerlendirme yapılır. Vücut kitle indeksi yüzde 40 ve üzerinde olan hastalar veya vücut kitle indeksi 35-40 arasında olup obezite ile ilişkili tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi medikal problemleri olan hastalar bu ameliyat için uygundur. Gastrik Bypass Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sizlere ve sağlığınıza önem veriyoruz bizlere güvenerek geleceğinize ve sağlığınıza güvence katabilirsiniz.

Gastrik Bypass Ameliyatı nasıl yapılır?

•            Gastrik By-Pass laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Son yıllarda robotik cerrahi de tercih edilebilmektedir.
•            1 cm. çapında 4-6 delikten ameliyat gerçekleştirilmektedir.
•            Gastrik by-pass ameliyatında aynı tüp mide ameliyatında olduğu gibi mide küçültülür. Midenin yaklaşık %95’i by pass edilir.
•            Cerrahi yöntemlerle ikiye ayrılan midenin bir kısmı 12 parmak bağırsağı by pass edilerek bağırsağın ortalarına takılmaktadır.
•            Diğer kısımda vücuttan çıkartılmayarak görevini sürdürmektedir. Böylece tüketilen gıdaların 12 parmak bağırsağından geçmesi önlenmektedir.

Gastrik Bypass Nedir? Gastrik Bypass Ameliyatı?, RNY Gastrik Bypass Nedir?
Gastrik Bypass Ameliyatı?

Gastrik Bypass Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

•            En ciddi risk mide ile ince bağırsak arasındaki bağlantıda oluşabilecek kaçak (sızıntı) ve bunun sonucunda oluşabilecek ikinci bir ameliyattır.
•            İlave bir takım cerrahi riskler obeziteye bağlı olarak artmaktadır. Ayaklarda ve akciğerde kan pıhtısı oluşumu (emboli) ve kardiyak problemler görülebilir.
•            Bu işlemde diğer bir çok karın ameliyatlarında da görülebilen kanama, enfeksiyon, ameliyat sonrası ileus (bağırsak tıkanıklığı), herni (fıtık) ve genel anestezi komplikasyonları görülebilir.
•            Ameliyat olan hastaların %10-15’i yukarıdaki komplikasyonların bazılarını yaşar. Genel olarak daha ciddi komplikasyonlar nadirdir ve sık görülenler kabul edilebilir ve tedavi edilebilir olanlardır.

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrasında Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

• Yemeklerden önce veya sonra 30 dakika sıvı alınmamalıdır.
•Yiyecekler yavaş yenmelidir. 2 tabak yemek 20 dakikada yenmelidir. Birçokları ortalama süreyi 45 dakika olarak tutmaktadır.
•Günde en az 3 öğün yenildiğinden ve iyi beslenildiğinden emin olunmalıdır.
• Yemekler, öncelikle protein, meyve ve sebze ve en son tam buğdaylı tahıl gruplarını içermelidir.
• Basit şekerlerden (toz/kesme şeker, şekerleme, tatlı çeşitleri vb) kaçınılmalıdır.
•Yiyecekleri iyice çiğnemek ve yiyecekler püre haline gelince yutmak önemlidir. Yiyecekler yeteri kadar çiğnenmezse mide çıkışını tıkayarak ağrı, rahatsızlık hissi ve kusmaya neden olabilir.
 • Özellikle ilk 2 hafta sıvı, 3-4-5. haftalar arasında püre kıvamında yiyecekler tüketilmelidir.
• Katı yemekleri ve sıvı yiyecekleri kesinlikle aynı anda almamak gerekir. Yemeklerle yapılan sıvı içimi geriye kalan küçük mideyi doldurur ve erkenden kusmaya neden olur. Mideyi gererek erken doygunluk hissine neden olabilir ya da mideyi erken yıkayarak doygunluk hissine ulaştırmaz ve daha fazla yemeye neden olabilir.
•Doygunluk hissi veya karnın ortasında baskı hissedildiğinde yeme içme durdurulmalıdır.

Ameliyat Sonrasında Görülen Değişiklikler Nelerdir?

   Gastrik Baypass ameliyatı Morbid Obezitenin cerrahi tedavisinde altın standart yöntem olmakla birlikte, hastanın  “ yaşam tarzında”  zorunlu değişiklikleri beraberinde getirir. Ameliyattan sonraki dönemde daha az kalori alımı nedeni ile halsizlik, protein yıkımı ve veya eksik alımı nedeni ile kas güçsüzlükleri,  efor kapasitesinde azalma görülebilir. Takip eden aylarda saçlarda dökülme görülebilir ancak geri dönüşlüdür. Ayrıca hastaların duygu durum bozuklukları ile depresyon görülebilir. Bu yaşanan problemlerin tümü adaptasyon döneminin sonunda bilinçli gıda tüketiminin öğrenilmesi ile dengelenebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir