Genel

Tiroid Ameliyatı Nedir? Tiroid Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Tiroid Kanseri Ameliyatı Nedir?

Tiroid Ameliyatı Nedir? Tiroid Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

   Tiroid ameliyatı boynun ön bölgesine yapılan yaklaşık 4-5 cm uzunluğundaki kesi ile başlar. Önce cildin hemen altındaki ince kaslar açılarak tiroid bezine ulaşılır. Tiroid bezi bir kelebek gibi iki kanada sahip olduğundan önce bir kanat, daha sonra diğer kanat soluk borusu üzerinden ayrılır. Bu sırada tiroid bezinin hemen arkasından geçen ve ses tellerine giden sinirlere zarar vermemek ve yine tiroid bezinin hemen arkasında bulunan birer pirinç büyüklüğündeki paratiroid bezlerini de yerinden oynatmamak gerekir. Ameliyat yaklaşık iki saat sürer ve sıklıkla hasta bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. Yazımızda sizlere bu konu hakkında daha detaylı bilgi vermek istiyoruz buyurun yazımıza geçelim.

Tiroid Ameliyatı Nasıl Yapılır?

   Günümüzde tiroid ameliyatı boyun çizgisi üzerinden küçük bir kesi açılması ile veya robotik cerrahi ile gerçekleştirilmektedir. Tiroit ameliyatı esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus tiroid dokusu çıkartılırken ses tellerini çalıştıran sinir ile paratiroid dokularına zarar verilmemesidir. Deneyimli endokrin cerrahlar tarafından uygulanan tiroid ameliyatlarında bu tip risklerin görülme olasılığı oldukça düşüktür. Yapılan tetkikler sonucu belirlenen papiller tiroid kanserinin 1 cm’den büyük olması durumunda iki taraflı tiroid bezi çıkartılmaktadır. Medüller kanserde ise tümör çapı kaç olursa olsun iki taraflı tiroid bezi çıkartılmaktadır. Zehirli guatr olan hastalarda da yine hastalığın nüksetmesini önlemek amacı ile iki taraflı cerrahi uygulanmaktadır. Lobektomi olarak da adlandırılan tek taraflı tiroid ameliyatında ise sağ veya sol olmak üzere tek lob çıkartılmaktadır.

 Tek nodül bulunup, nodülün fazla hormon salgılamadığı hastalarda da nodülde kanser yoksa tek taraflı tiroid ameliyatı yeterli görülmektedir. Tirod bezinde tek bir nodül olduğu ancak biyopsi sonucunun kesin kanser çıkmadığı hastalarda, ameliyat sonrası kanser çıkma durumuna göre hastanın yeniden ameliyat edilmesi gerekebilmektedir. Tiroid kanseri ameliyatı, geriye tiroid dokusu bırakılmayacak şekilde yapılmaktadır. Geride tiroid dokusu bulundurmak genellikle sorun olmaktadır. Ameliyat açık cerrahi ile uygulandığında yarım saat ya da bir saat kadar sürmekte, robotik cerrahi ile uygulandığında ise 1 – 1,5 saat kadar sürebilmektedir.

Tiroid ameliyatları riskli mi? Ameliyat bölgesinde iz kalır mı?

   Cerrahinin birçok dalı gibi tiroid cerrahisinde de günümüzde minimal invaziv (daha az zarar veren) teknikler ön plandadır. Teknolojideki gelişmelerle birlikte tiroid ameliyatı; damarları  dikiş  ya  da bağlamaya ihtiyaç duymadan kapatan ve cihazlar yardımı ile yapılmaktadır. Uygun olgularda ameliyatı çok küçük bir kesiden gerçekleştirmek mümkündür. Bu ileri teknoloji, yüksek frekanslı ultrasonik enerji kullanarak doku içinde bulunan proteinlerdeki hidrojen bantlarını ortadan kaldırmaktadır. Kan damarları, göreceli olarak düşük ısıda (80°C) daha az ısı hasarı ile kapanırlar. 

Tiroit ameliyatı sırasında yaralanma ihtimali olan ve ses tellerine giden sinir ve vücudun kalsiyum dengesini sağlayan paratiroid organlarının, daha az kanamalı bir ortamda ve göreceli olarak daha az bir ısı ile korunmalarına imkân sağlanmaktadır. Yapılan çalışmalarda, bu yöntemle klasik yönteme göre ameliyat süresinin kısaldığı gösterilmiştir. Ayrıca tiroit ameliyatı daha az kanama ile sonlandırılabildiği için ameliyat sonrası hastanın ağrı kesici ihtiyacı çok aza inebilmektedir. Geniş cilt kesisinden kaçınmak doğal olarak daha estetik bir görünüme ve daha çabuk iyileşmeye yardımcı olmaktadır.

Tiroid Ameliyatından Sonra Hastanede Kaç Gün Kalınır?

   Sıklıkla hastanede bir gece kalınır. Cerrahlar ameliyatın ertesi sabahı hastalarını yatağında ziyaret ederler. Hastaya dren (ameliyat sahasındaki kanamaları dışarı atacak ince hortum) konulmuşsa bundan gelen miktarı, hastanın ağrı durumunu, boynunda beklenmedik bir şişkinlik olup olmadığını kontrol edildikten sonra her şey yolundaysa (varsa drenlerini alarak) taburcu işlemlerini gerçekleştirilir. Eğer hastanın tüm tiroid bezi alınmışsa (total tiroidektomi), bir tiroid hormon ilacı kullanması istenir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tiroid Kanseri Ameliyatı
Tiroid Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Tiroit Ameliyatı Sonrası Neler Yapılabilir?

Ameliyattan sonra anestezinin etkisine bağlı olarak kendinizi hafif yorgun hissedebilirsiniz. Odanızdaki yataktan kendiniz kalkmaya çalışmayın. Ağrı hissettiğinizde doktorunuz size ağrı kesici verebilir. Anestezi tüpünün etkisine bağlı olarak boğazınızda ağrı ve farenjit olabilir. Buz ve gargarayla ağrıyı dindirebilirsiniz.

Ameliyat bölgesinde ani bir şişlik olursa kanama oluyor demektir. Bunun haricinde el ve yüzünüzde karıncalanma, uyuşma ve kasılma olursa bu durumları vakit geçirmeden doktorunuza söyleyiniz. Ameliyatı sonrası ellerinizde ve bacaklarınızda uyuşma, karıncalanma ve kasılma olması, kanınızda kalsiyumun düştüğünü gösterir. Bu durumda doktorunuz size kalsiyum hapı verebilir.

Ameliyat günü ve ertesi günü durumunuza ve doktorunuzun kararma göre sulu gıdalar almaya başlayabilirsiniz. Gelişmeye göre 1-3 hafta sonra kontrole gidebilirsiniz. Ameliyatla tiroit bezinizin hepsi alınmışsa tiroit hormon ilaçlarına başlayabilirsiniz. Eğer tiroit kanseriniz varsa, radyoaktif iyot tedavisi yapılacağı bu ilaçlara başlamıyorsunuz.

Ameliyattan Sonra Tiroid Tekrarlar mı?

Ameliyatla tiroit bezinin alınmasına rağmen hastalık ilerleyen yıllarda tekrarlayabiliyor. Deneyimli uzmanların yaptıkları ameliyatlarda komplikasyon oranı yüzde 1’in altındadır.

Ameliyat sonucunda kanser çıkmamış, yani patoloji sonucu iyi huyluysa kullanacağınız ilaç ve kontrollerinizi doktorunuz ayarlıyor. Ameliyat sonrası hormonlarınız ve kalsiyumunuz normal olsa bile düzenli olarak doktorunuza görünmelisiniz. Belirli periyotlarda hormon ve kalsiyum tetkiklerinizi yaptırınız. Bazı hastalarda ameliyattan bir süre sonra hormon eksikliği ve kalsiyum düşüklüğü gelişebiliyor. Kalsiyum düşüklüğünüzün kalıcı olup olmadığını anlamak için kalsiyum azaltılarak, kan kalsiyumunuza bakılıyor. İlaç kesilince kan kalsiyumu düşüyorsa, sizde kalıcı kalsiyum eksikliği söz konusudur. Bu durumda ömür boyu kalsiyum desteği almanız gerekiyor.

Bunun dışında nodul ameliyatı olanlarda geride tiroit bezi bırakılmışsa, bu tiroit bezi parçasında tekrar nodul gelişebiliyor. Bu nedenle doktorunuza kontrole gitmeyi ihmal etmeyiniz.

Tiroid Nodülleri Ameliyatsız Tedavi Edilemez mi?

  Eğer tiroid nodülüne yapılan iğne biyopsisi kanser ya da kanser şüphesi olarak gelmişse ameliyatsız tedavi uygulamak yanlıştır. Bu hastalar mutlaka ameliyat olmalıdır. Ancak iğne biyopsisi iyi huylu gelmiş olan hastalarda ameliyat dışı tedavi seçenekleri düşünülebilir. Bunlar radyofrekans tedavisi, mikrodalga tedavisi ya da atom tedavisi (radyoaktif iyot tedavisi) olabilir. Bunlar içinde en etkilisi ve yan etki potansiyeli en düşük olan radyofrekans tedavisidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir