Genel

Kolon Kanseri Nedir? Kolon Kanseri Tedavisi?

Kolon Kanseri Nedir? Kolon Kanseri Tedavisi?

Kolon Kanseri Nedir? Kolon Kanseri Tedavisi?

   Yaklaşık 1, 5 metre uzunluğunda olan kalın bağırsağın iç yüzeyinde oluşan kanserlere kolon kanseri denir. Bu kanser türü kalın bağırsağın iç yüzeyini örten tabakadaki hücre ve hücre topluluklarının kontrolsüz büyümesi ile ortaya çıkmaktadır. Diğer adıyla bağırsak kanseri olarak da bilinir. Sizlere yazımızın devamında bu hastalık hakkında bilmeniz gereken önemli bilgileri aktarmaya ve bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız. Bu tarz yazılar için sayfamızda bulunan diğer yazı başlıklarını kontrol edebilirsiniz

Kolon Kanseri Nedir?

   Kolon kanseri, kolonda yer alan hücrelerde oluşmaya başlar. Hücre sayısı artıkça, daire şeklinde kolon etrafına yayılır. Düzenli hekim kontrolü ve erken tanı ile kanser hücreleri sadece kolon içi ile sınırlı olarak tespit edilebilir. Erken tanı konamaması halinde ise, kanser yakın organlara, lenf bezlerine ve kan dolaşımı yoluyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yayılım gösterebilir. Bu nedenle bağırsak kanseri tedavisinde en önemli etken erken teşhistir. Sindirim sisteminin en son kısmında yer alan halk arasında “kalın bağırsak” olarak bilinen bölgede oluşan bir hastalık olan bağırsak kanseri,  yüzde 5 oranında görülmektedir. Kalın bağırsak, ince bağırsaktan sonra gelen organdır. Ters dönmüş U harfi şeklinde karnın sağ alt tarafından yukarı çıkar ve karaciğer altından dönüş yaparak karnı yatay geçer. Sol üst köşede yerleşen dalağın altına gelir ve yine bir dönüş yaparak sol taraftan aşağı doğru yönelerek rektumla birleşir. Sindirim sistemi kanserleri erken evrede saptandığında saptandığında hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür.

Kolon Kanseri Hastalığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmelidir?

   Kolon kanserini engellemek henüz mümkün olmasa da günlük yaşantıya uygun olmayan beslenme, sedanter yaşam, obezite, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklara dikkat ederek hastalığın riski azaltabilir. Bunun için bazı yaşam değişiklikleri yapılmalıdır. Bunlar;

  • Beslenme: Meyve, sebze ve baklagiller bakımından zengin gıdalarla beslenmek, bağırsak kanseri riskini azaltmakta fayda sağlar. Kırmızı et ve alkol tüketimi, kolon kanser riskini arttırdığı için ölçülü olmalıdır. Sağlıklı beslenme ve yağ oranı düşük gıdalar tüketme, kilonun belli oranda tutulmasına yardımcı olacaktır.
  • Egzersiz: Araştırmalar, düzenli egzersiz yapmanın birçok kanser türünde olduğu gibi kolon ve rektum kanseri riskini de azalttığını göstermiştir. Egzersiz programına başlamadan önce doktora danışmak gerekir. Doktor kişiye uygun egzersiz programı konusunda yardımcı olacaktır. Haftada 5 gün veya 5 günden fazla, 30 dk süreyle yapılan egzersiz tavsiye edilendir. 45 dk’dan 1 saate kadar yapılan egzersiz daha fazla yarar sağlayabilir. Orta derece aktiviteler; tempolu yürüyüş, düz arazide bisiklete binmek… Hareketli aktiviteler ise; tırmanma ve koşudur.
  • Steroid Yapıda Olmayan (Aspirin gibi) İltihap Önleyici İlaçlar: Yapılan araştırmalar sonunda kolon bu tip ilaçların kanser riskini azalttığını ileri sürmektedir. Düzenli kullanılmaları halinde potansiyel faydaları vardır. Ancak, potansiyel bir kolon kanser riski söz konusu olduğunda, doktor kontrolü ile kullanılması yararınıza olacaktır. Aksi halde mide kanaması riski ile zarar vermesi söz konusu olabilmektedir.
  • Kalsiyum: Bağırsak kanseri için az da olsa yarar sağlayabilir. Günlük tüketilen 1200 mg kalsiyum, kolorektal adenom formunu %20, ilerlemiş adenom formunu %45 oranında azalttığı bilinmektedir. Bunun ötesinde, birlikte tüketilen D vitamini ve kalsiyumun birlikte adenom formunu azalttığı belirlenmiştir.
  • D vitamini; Yağda çözünen bir vitamindir ve takviye edilmiş süt, mısır gevreği, uskumru, somon, ton balığı gibi belli bazı balık çeşitleri içeren diyet ürünlerinde ve güneş ışığında bulunur. D vitamininin, bağırsak kanseri dahil bazı kanser türlerini önlemede önemli bir rol oynadığı varsayılmaktadır.

Kolon (Kalın Bağırsak) kanserinin belirtileri nelerdir?

    En sık görülen bağırsak kanseri belirtileri sürekli ishal ve kabızlık, her zaman normal bir kalınlıkta gelen büyük abdestin incelmesi, anüsten ve büyük abdestten kan gelmesi, büyük abdestte yumurta akı görünümlü salgıdır.  Kolon (kalın bağırsak) kanserinin ilerlediği ve bağırsağı tıkadığı durumlarda ise karında şişlik ve ağrı oluşmaktadır.  Bu tür şikayetleri olanların doktora başvurması, erken tanı için önemlidir. 

  • Bağırsakların yeterince boşalamaması hissi,
  • Dışkılama güçlüğü
  • Ağrılı dışkılama
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Kusma

Belirtileri de bağırsak kanseri bir diğer adıyla kalın bağırsak kanserinin en önemli belirtileri arasındadır.  Bağırsağın sağ tarafını tutan kolon ile sol tarafını tutan kolon  farklı belirtiler verebilir. 

faruk karateke mide ağrısı
Kolon Kanseri Tedavisi?

Kolon (Kalın Bağırsak) kanseri evreleri nelerdir?

• Evre I. Kanser kalın bağırsağın veya rektumun yüzeyini döşeyen hücreler(mukoza) yoluyla büyüme göstermiştir, ancak kalın bağırsak duvarı veya rektumun ötesine yayılmamıştır.
• Evre II. Kanser kalın bağırsak ya da rektum duvarı içerisine veya duvar boyunca büyüme göstermiştir, ancak yakındaki lenf düğümlerine yayılmamıştır.
• Evre III. Kanser yakındaki lenf düğümlerini işgal etmiştir, ancak henüz vücudunuzun diğer bölgelerini etkilememiştir.
• Evre IV. Kanser örnek olarak karaciğeriniz veya akciğeriniz olmak üzere diğer organlar gibi uzak bölgelere yayılmıştır.

Kolon Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

   Erken evre kolon kanseri nde kanserli alan çevre dokularla birlikte çıkarılır. Çevre dokulardan biri olan lenf bezleri de operasyondan sonra patolog tarafından incelenerek kanserin kalın bağırsağın dışına yayılıp yayılmadığı araştırılır.
Kolon kanserde tedavi, kanserin bulunduğu bölgeye ve evreye göre farklılık gösterir. Kolon kanserinde tedavi çoğunlukla cerrahi olarak başlar.
Kalın bağırsağının büyük bir bölümü alınan hastalarda dışkılama için karına açılan bir delikten torba içine kalıcı veya bazı hastalarda geçici olarak alınabilir. Bu torbalar kolostomi torbası olarak adlandırılır. Karın ön duvarına açılan delikten dışarı alınan bağırsak uçları karın derisine dikilir ve ucuna kolostomi torbası bağlanır. Geçici kolostomi açılan hastalarda daha sonra ikinci bir ameliyat ile bağırsaklar karın içine tekrar yerleştirilebilir. Açık veya Laparoskopik(Kapalı) Kolon Kanseri Ameliyatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bağırsak Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kolon kanseri ameliyatı, hastanın durumuna bağlı olarak değişmekle birlikte, 2-4 saat arası sürebilir. Ameliyat sonrası hastaya gerekli müdahalelerin yapılabilmesi ve vücudun iyileşip kendini toparlayabilmesi için genellikle hasta 1 haftaya yakın hastanede gözetim altında kalır. Bunun yanı sıra hastanede kalış süresi, uygulanan işlemin türüne ve kişinin ne kadar zaman içinde iyileştiğine bağlı olarak değişmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir