Genel

Meme Kanseri Cerrahisi? Meme Koruyucu Cerrahi?

Meme Cerrahisi? Meme Koruyucu Cerrahi?

Meme Kanseri Cerrahisi? Meme Koruyucu Cerrahi?

   Cerrahi tedavi en temel tedavi yöntemi olmakla birlikte, cerrahi dışı tedavi yöntemleri de baştan beri değerlendirmeye alınmış olmalıdır. Özel durumlarda bu tedaviler cerrahi tedaviden önce uygulanabilir. Meme kanserinin tanı ve tedavi planlamasında, meme cerrahı ile birlikte birçok tıp dalının beraber çalışması ve hastaya en uygun yaklaşımın seçilmesi önemlidir. Hastanın yaşı, kanserin evresi, lokalizasyonu, tipi, patolojik özellikleri ve hastanın tercihi gibi pek çok faktör değerlendirilerek tedavi planlanmalıdır. Yazımızda sizlere Meme Cerrahisi hakkında bilmeniz geren önemli başlıkları derledik ve anlattık.

Meme Koruyucu Cerrahi Nedir?

   Kanserin bulunduğu doku ile birlikte çevresinde yeterli miktarda sağlam dokunun alınması ile yapılan cerrahi girişimdir. Tümör ile birlikte ne kadar sağlam doku alınırsa aynı yerde kanserin tekrarlama riski o kadar azalmaktadır. Meme koruyucu cerrahi radyoterapi (ışın tedavisi) ile birlikte uygulanmakta olup belirli kriterleri taşıyan hastalarda uygulandığında, memenin tümünün alınması ile aynı tıbbi sağ kalım sürelerini sağlamaktadır.

Meme Koruyucu Cerrahi Önerilmeyen Durumlar

1-Meme kanserinin tipi invaziv lobuler karsinom ise bu hastalarda meme kanserinin tekrar etme olasılığı nispeten daha yüksek olduğu için önerilmemektedir.
2-Lobuler karsinoma İnsitu saptanan hastalarda meme kanseri gelişme riski arttığı için önerilmemektedir.
3-Ailede meme kanseri öyküsü riskli olan hastalarda önerilmemektedir.
4- Tümörün yapısında kanal içi kanserin (DCIS) yoğun olduğu durumlarda önerilmemektedir. Meme cerrahisi nedir?

Hangi Hastalara Meme Koruyucu Cerrahi Yapılmaz?

1- Memede saptanan tümör boyutu büyükse (5 cm veya daha büyük) veya memenin yapısı küçükse, tümör çıkartıldıktan sonra kalan memede yeterli kozmetik görünüm sağlanamayacağı için meme koruyucu cerrahi yapılmaz.
 2- Yaygın mikro kalsifikasyonlar (kireç çökeltileri) varsa meme koruyucu cerrahi yapılmaz.
3- Memede birden fazla yerde meme kanseri varsa meme koruyucu cerrahi yapılmaz.
4- Meme koruyucu cerrahi, radyoterapi (ışın tedavisi) ile birlikte uygulandığı için ameliyat sonrası hastaya ışın tedavisinin yapılamayacağı (sistemik lupus hastalığı, skleroderma hastalığı gibi) durumlarda meme koruyucu cerrahi yapılmaz.
 5-Genetik bir yapı değişikliği varsa( BRCA1,BRCA2 mutasyonu varsa) meme koruyucu cerrahi yapılmaz.
6-İnflamatuvar meme kanseri olan hastalarda meme koruyucu cerrahi yapılmaz.

Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Meme Cerrahisi? Meme Koruyucu Cerrahi?
Meme Cerrahisi? Meme Koruyucu Cerrahi?

Meme Kanseri Cerrahisinde Kullanılan Yöntemler

Merkezimizde; hastalarımızın yaşam kalitesini bozmadan en doğru teşhisi koymak ve doğru evrelendirme yapmak için dijital mamografi (MMG), ultrasonografi (USG), renkli doppler ultrasonografi (RDUS), elastografi, 1.5 ve 3.0 T manyetik rezonans (MR) görüntüleme, PET-MR ve PET-CT cihazları bulunuyor. Ayrıca USG eşliğinde mamografi ve biyopsi (BPX) biyopsi yapılıyor.
Meme kanseri tanısı alan hastanın tetkiklerinde ve muayenesinde koltuk altı lenf bezlerinde büyüme saptanmamış ise bu hastalara deneyim gerektiren bir işlem uygulanıyor. “Bekçi lenf bezi biyopsisi” adı verilen bu yöntemde; memedeki tümörden giden lenf kanallarının koltuk altında ilk ulaştığı lenf bezi veya bezlerini bulup çıkararak, bunları ameliyat sırasında değerlendirmek amaçlanıyor. Eğer lenf bezinde kanser hücresi yoksa hastalığın koltuk altına ulaşmadığına karar verilerek, diğer lenf bezleri çıkarılmıyor. Aksi halde ise yani çıkarılmış lenf bezinde kanser hücresi varsa diğer lenf bezleri de aynı anda çıkarılıyor.

Lenf Bezi Biyopsisi Nedir?

Erken dönemde saptanmış meme kanserlerinde (diğer organlarda tutulum yoksa), eğer klasik tanı yöntemleri ile (muayene, mamografi,ultrason, MR,CT,PET) koltuk altı lenf bezlerinde tutulma görülememiş ise, tutulum olup olmadığının kesinleştirilmesi için lenf bezi biyopsisi yapılır. Eğer klasik yöntemlerle koltuk altı lenf bezlerinde tutulma saptanırsa veya hastada uzak organ metastazı varsa, lenf bezi biyopsisi yapılmasına gerek olmaz. Meme cerrahisi hakkında daha detaylı bilgi için sayfamızda bulunan diğer yazılara göz atabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Lenf Bezi Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Ameliyattan önce memedeki tümör çevresine radyoaktif madde enjekte edilir. Verilen radyoaktif madde tümör hücreleri ile aynı lenf kanallarını izleyerek koltuk altındaki lenf bezine gider. Hasta ameliyata alınır. Gama kamera cihazı ile radyoaktif maddenin gittiği lenf bezine ulaşılır, cerrahi olarak çıkartılarak patoloji ekibi tarafından incelenir. Çıkartılan lenf bezinde tümör hücreleri saptanırsa, koltuk altındaki lenf bezlerinde tutulma olduğuna karar verilir ve koltuk altındaki lenf bezleri cerrahi olarak çıkartılır. Eğer çıkartılan lenf bezinde tümör hücreleri saptanmaz ise, koltuk altındaki lenf bezlerinde tutulma olmadığına karar verilir ve koltuk altındaki lenf bezlerinin cerrahi çıkartılmasına gerek kalmaz. Deri kapatılarak ameliyat sonlandırılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir