Genel

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Olur? Ameliyatın Risk Seviyesi Nedir?

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Olur? Ameliyatın Risk Seviyesi Nedir?

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Olur? Ameliyatın Risk Seviyesi Nedir?

  Tüp Mide Ameliyatı, obezite cerrahisinde gıda alımını kısıtlamak için uygulanan ameliyatlarındandır. Laparoskopik yöntemle uygulanan bu ameliyatlar vücutta büyük kesikler kesiler açılmadığı için iyileşme süresi kısadır. Hastalar hızlı bir şekilde ayağa kalkarlar, erken işe dönmeleri söz konusudur ve ameliyat ağrıları çok az olmaktadır. Tüp mide (Sleeve Gastrektomi) ameliyatında, mide uzun ekseni boyunca kesilerek küçük bir muz şekline getirilmektedir. Sleeve Gastrektomi ameliyatı sonrası zayıflama iki şekilde gözlemlenmektedir. Mide hacmi; yaklaşık 150-200 cc’ye düşürüldüğü için gıdalarla erken doyma sağlanmaktadır. Midenin çıkarılan kısmından salgılanan açlık hormonu ghrelin ise uzaklaştırılmış olduğu için iştah azalması olur. Bu durumda da kişi daha hızlı kilo vermektedir. Yazımızda sizlere bu konu hakkında tüm detayları aktarmaya çalışacağım.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

    Ameliyat öncesi hastalara genel anestezi uygulanır. Operasyon 45 dakika ile 1 buçuk saat arasında değişiklik gösterebilir. Tüp Mide Ameliyatı midenin % 75 nin dikey olarak çıkarılarak midenin bir muz veya tüp şekline dönüştürülmesidir. İşlem laparoskopik olarak stapler denilen tel zımba ile yapılmaktadır. Midenin küçülmesiyle birlikte gıda alımının azalması amaçlanıyor. Midedeki iştah hormonunun salgılandığı fundus bölgesi çıkarıldığı için ameliyat sonrası iştah hissi azalır. Rezervuar bölgesinin çıkarılması ile gıdaların bağırsağa geçişi daha hızlı olur ve tokluk hormonu erken salgılanır. Böylece hastalar yemek yedikten kısa bir süre sonra tokluk hissini yaşar. Ameliyatın meydana getirdiği yapısal ve işlevsel değişiklikler iştahın azalmasına ve yeme-içmenin kısıtlanmasına yol açar.

Tüp Mide Ameliyatı İçin Uygun Olmayan Hastalar

Sleeve Gastrektomi ameliyatı kişinin tüm bağışıklık sistemini etkileyen ciddi bir operasyondur. Bu nedenle hastanın genel sağlık öyküsünün çok iyi bir şekilde taranıp değerlendirilmesi ve operasyon haritasının bu yönde oluşturulması ameliyatın başarı oranını arttıracak niteliktedir. Tüp mide ameliyatının uygun olmayacağı birtakım hasta profilleri bulunmaktadır. Bu hastalar şu şekilde sıralanabilmektedir;

– Psikolojik sorunlar ile akli dengesinin yerinde olmaması

– İlaç ya da zararlı madde bağımlılıklarının bulunması

– Anestezi uygulamasının büyük risk faktörü oluşturması

– Hastanın gerçekçi bir bakış açısına sahip olmaması ve mucize bir diyet programı olarak görmesi

– Hastanın ameliyat sonrasında fiziksel ve psikolojik destekten yoksun olması

– Hastanın blumia gibi yeme bozukluklarının kontrol edilememesi

Sleeve Gastrektomi Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

   Sleeve Gastrektomi ameliyatının tam verim sağlaması açısından, hastanın diyet programına sadık kalarak beslenmeye dikkat etmesi ve gerekli durumlarda vitamin ve mineral takviyelerini düzenli olarak alması son derece önemlidir. Bu noktada metabolizma ve endokrinoloji uzmanlarının iş birliği içerisinde oluşturduğu kişiye özel beslenme programına bağlı kalmalısınız. Doktorunuzun önerilerine ve programına harfiyen uymanız; doktorunuzun bilgisi dışında herhangi bir vitamin, gıda veya ilaç takviyesi almamanız hayati önem taşımaktadır.  Son olarak doktorunuzun vermiş olduğu beslenme programını kısa süreli olarak görmek yerine, alışkanlık haline getirmeye çalışın. Bundan sonraki hayatınızın, bu program çerçevesinde gelişeceğini aklınızdan çıkarmayınız. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Olur? Ameliyatın Risk Seviyesi Nedir?
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Olur? Ameliyatın Risk Seviyesi Nedir?

Sleeve Gastrektomi Ameliyatı ile Ne Kadar Kilo Veririz?

   Mide küçültme ameliyatından sonraki 2 yıllık süreçte fazla kilolarınızdan %60 oranında kurtulmanız mümkündür. Kilo verme konusunda Sleeve Gastrektomi ameliyatı, gastrik bypass kadar etkili olmanın yanı sıra, ortaya çıkan emilim bozukluğu da gastrik bypass işlemine nazaran daha azdır. Bu nedenle mide küçültme ameliyatının ardından vitamin ve mineral desteği ihtiyacı Gastrik Bypassa göre çok daha azdır. 

Yapılan araştırmalara göre Sleeve Gastrektomi ameliyatı sonrası takip eden süreçte yeniden kilo alma oranı %15 seviyesindedir. Yeniden kilo alımına engel olmak için ameliyat olan hastanın yakın takibi büyük önem arz etmektedir. Aynı zamanda mide küçültme ameliyatı olan kişiler, psikolog ve diyetisyenlerin de bulunduğu bir obezite ekibinin takibi altına alınır. Bu yöntem, hastanın yeniden kilo almasını sağlayacak veya sağlığını olumsuz etkileyebilecek faktörlerin önüne geçmeyi hedeflemektedir.  

Kimlere Tüp Mide Tedavisi Yapılır? Hangi Yaş Grupları İçin Uygundur?

Sleeve Gastrektomi Ameliyatıkonusunda merak edilen konulardan bir tanesi de ameliyatın kimlere uygulanabileceği ve hangi yaş gruplarının bu ameliyata uygun olduğudur. 

● İleri derece obez olan kişiler (yani Vücut kitle İndeksi 40 kg/m²’nin üzerinde olanlar),

● 35-40 arası vücut kitle indeksine sahip olup aşırı şişmanlığa bağlı hipertansiyon, uyku apnesi, tip 2 diyabet vb. rahatsızlıklar yaşayanlar için uygundur. 

Mide küçültme ameliyatının uygulandığı yaş aralığı 18-65 olmakla beraber ameliyata uygunluk için söz konusu kişinin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen Vücut Kitle İndeksinin 35 ve üzerinde bir değere sahip olması gerekir. Bu değerlere sahip 18 yaş altındaki kişilere mide küçültme ameliyatının uygulanabilmesi için hekim kararı ve ebeveyn onayı zaruridir. 65 yaş üstündeki bireyler için ise ameliyatın gerekliliği ve kişinin sağlık durumu değerlendirilmeye alınır.

‘’Daha zayıf görünmek istiyorum, incelmem lazım. Bu ameliyat bana uygulanabilir mi?’’ diye merak ediyorsanız, bu soruya cevabımızın üzülerek ‘’Hayır’’ olduğunu belirtmek isteriz. Zira Sleeve Gastertomi (tüp mide) ameliyatı, estetik ve güzel görünmek amacıyla uygulanmıyor.

Sleeve Gastrektomi Ameliyatı ile Gastrik By pass (Mide baypası) Arasındaki Fark Nedir?

   Gastrik By pass ameliyatında da Sleeve Gastrektomi ameliyatında olduğu gibi mide hacmi küçültülmektedir. Ancak Gastrik By pass ameliyatında mide ikiye bölünüp bölünen bir parça bağırsağın ortalarına bağlanmaktadır. Bu cerrahi işlemle yiyecekler 12 parmak bağırsağından geçmemektedir. Tüp mide de ise yiyeceklerin sindirim sisteminde ilerlemesinde bir değişikliği gidilmemektedir. Kilo verme konusunda hem sleeve gastrektomi ameliyatı hem gastrik by pass ameliyatında başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ancak Tip 2 diyabet konusunda gastrik baypas ameliyatı daha etkilidir. Mide reflü problemi olan hastalarda mide baypası operasyonları daha yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir