Genel

Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Nedir?

Kasık Fıtığı Nedir? Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Nedir?

   Fıtık, karındaki kasların zayıflaması veya yırtılması sonucu gelişen vücut dışına doğru oluşan şişliklerdir.  Bu şişlikler karın zarının karın duvarından dışarı çıkması nedeniyle oluşan keseleşmelerdir.  Bu kesenin içerisine bağırsakların ve karın içi organların girmesi sonucunda bu organların işlevlerinde bozulmalara neden olur.  Ağır işlerde çalışmak ve aşırı yük kaldırmak, akciğer hastalıkları gibi hastalıklarda uzun süre devam eden öksürük, şiddetli kabızlık veya prostat büyümeleri sonucu süregelen ıkınma gibi karın içi basıncı artıran nedenlerle kaslar zorlanarak zayıflayıp fıtığa neden olmaktadır. Yazımızda sizlere Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı hakkında tüm detayları aktaracağız. Bu konu hakkında kafanızda soru işareti kalmaması için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Olur?

   Laparoskopik fıtık onarımı, genel anestezi altında, karnın alt kısmına yapılan üç adet küçük kesi ile laparoskopi teknolojisi ve uygun yamanın kullanıldığı bir yöntemdir. Bu yöntemle cerrahın içi boş bir kanaldan özel bir kameraya bağlanmış teleskop yardımıyla, fıtık ve çevre dokuları bir ekrandan görebilmesi sağlanmaktadır. Bu görüntü yardımıyla iki adet daha küçük çalışma tüpü yerleştirilerek fıtık alanı ortaya çıkarılır. Fıtık, karın duvarı arkasından yerleştirilen özel bir yama ile kapatılmakta ve küçük zımbalar yada doku yapıştırıcısı yardımıyla da tespit edilmektedir. Tüm bu işlemler kapalı olarak yapılmaktadır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıl Gelişir?

 Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında fıtık probleminin tekrarlamaması amacıyla hastaların dikkat etmesi gereken kurallar bulunmaktadır.
– Özellikle iyileşme sürecinde ağır kaldırılmamalıdır.
– Doktorun önerdiği ağrı kesici ve benzeri ilaçların kullanımı aksatılmamalıdır.
– Kabızlık durumundan kaçınılmalıdır.
– Ameliyat bölgesinde oluşacak sertlik, morluk ve şişkinlikler normal karşılanmalıdır.
Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında hasta yaklaşık 7-8 saat gözlem altında tutulduktan sonra istirahatine evde devam edebilmektedir. Bu süreçte yanında bir refakatçi olması olması ve taburcu olduktan sonra doktor kontrolüne düzenli olarak gitmesi tavsiye edilir.

Hangi fıtıklar kapalı yöntemle ile ameliyat edilebilir?

Kasık fıtıkları :  Tüm fıtıkların yaklaşık % 75’i kasık bölgesinde görülür.  Kasık fıtıklarının % 90’ı erkeklerde görülür.  Direkt, indirekt ve uyluk olmak üzere üç tipte olur.
Göbek fıtıkları :  Karında göbek çukurundaki kanal doğumdan sonra kapanmaktadır.  Ancak bu açıklık tam olarak kapanmayabilir ve karın duvarında zayıf bir nokta olduğu için fıtığa neden olabilmektedir.
Kesi yeri fıtığı :  Karın ameliyatlarından sonra ameliyat yerinde gelişen fıtıklardır.  Karın ameliyatlarından sonra % 5-8 arasında görülmektedir. Son yıllardaki araştırmalar kesi yeri fıtıklarında laparoskopik onarımın daha üstün ve tekrarlama oranlarının daha az olduğunu göstermektedir.
Epigastrik herni :  Karnın göbek üst kısmındaki fıtıktır.
Spiegel herni :  Karnın her iki alt kısmında kaslardan kaynaklanan fıtıklardır. Konu hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya sayfamızda bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.

Fıtık Tanısı Nasıl Konulur?

  Kolaylıkla anlaşabilen kasık fıtığının tanısı için detaylı bir fizik muayene genellikle yeterlidir. Bazı durumlarda muayenede farkedilemeyen küçük fıtıklar için ultrasonografik tetkik gereklidir. Bazı hastalarda kasık ağrısı yada kasıkta şişlik yapabilen kasık fıtıkları, bazı hastalarda da bu şikayetler ayağa kalktığında veya ağır kaldırdığında ortaya çıkar. Kişiden kişiye değişen kasık fıtığı ağrısının nerede olduğu ve ne derecede olduğu da önemlidir. Henüz başlangıç aşamasında olan kasık fıtığı, sporcularda kronik ağrıya sebep olabilir. Bağırsakların fıtık kanalında olup olmadığı gözlemlendikten sonra ağrıya neden olan başka bir patolojik durumların olup olmadığı da kontrol edilebilir.

Kasık Fıtığı Nedir? Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Nedir?

Kapalı kasık fıtığı ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Geniş kesiler yerine açılan minik deliklerden her iki taraftaki kasık fıtığını tamir etmek imkânı vardır. Kişide çift taraflı kasık fıtığı varsa, kapalı yöntemle ameliyat oldukça idealdir. Laparoskopik yöntemle karın içindeki boşluğa girilmeden, karın kasları arasından kamera yardımıyla gereken tedavi sağlanabiliyor. İşlem sırasında kasık fıtığının özelliğine göre greft kullanılarak fıtık açıklığı kapatılıyor. Başarılı şekilde tamamlanan operasyon, ortalama 20 dakikada bitiyor. Sporla ilgilenenlerin, operasyondan sonra egzersizlerine dönmeleri de erken dönemde mümkündür. Kapalı ameliyat sayesinde en geç 2 ya da 3 haftaya kadar sporcular antrenmanlarına geri dönebilir.

Kasık Fıtığının Ameliyasız Tedavisi Var mı?

   Birçok hastalığın ameliyatsız çözümü olsa da kasık fıtıklarını ameliyatsız çözümü yoktur. İlaç tedavisi bulunmayan kasık fıtığı egzersizle yâda kilo vermekle de son bulmaz. Kasık fıtığının tek tedavisi kapalı kasık fıtığı onarımı ameliyatı olarak biliniyor. Uzman doktorlar tarafından çok kısa bir sürede ameliyatla düzeltilen fıtık, artık kişinin yaşam kalitesini düşürmeyecektir.

Fıtığa neden olan kolaylaştırıcı sebepler nelerdir?

  • Ailesinde fıtık öyküsü bulunanlar,
  • Ağır işlerde çalışmak ve ağır yük kaldırmak,
  • Obezite,
  • Kronik akciğer hastalığı (astım, bronşit, vb.) nedeniyle uzun süren öksürük,
  • Dışkılama veya idrar yapma için aşırı ve uzun süre ıkınmak,
  • Kollajen bağ dokusu hastalıkları,
  • Geçirilmiş karın ameliyat bölgeleri.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir