Genel

Tiroid Kanseri Ameliyatı Nedir?

Tiroid Kanseri Ameliyatı Nedir?

Tiroid Kanseri Ameliyatı Nedir?

  Tiroid kanseri en sık görülen endokrin (hormonal sistem) kanserler olup, tüm endokrin kanserlerin %95’ini oluştururlar. Bütün kanserler içindeki oranları ise erişkinlerde %1.5 ve çocuklarda %3’tür. Genellikle iyi bir hastalık gidişatına sahip olmakla birlikte, hastaların %5-10’unda yaşam kaybı görülmektedir. Son yıllarda tiroid kanserlerinin görülme sıklığında bir artış olmuştur. Bunda radyolojik görüntüleme yöntemlerinin daha sık olarak kullanılmasının ve kişilerin bilinçlenmesinin etkili olduğu düşünülmektedir. Bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografi (PET), ultrasonografi (USG) ile saptanan küçük tiroid kanserlerinin oranı artmıştır ve yeni tanı konulan tiroid kanserlerinin %35’inde tümör çapı 1 cm’nin altındadır. Tedavi planı tiroid kanseri tipine bağlıdır. İyi Diferansiye tiroid kanseri tüm hastaların %90’ından fazlasını oluşturur. İyi Diferansiye tiroid kanserlerinin yaklaşık %85’i papiller%10’u foliküler ve %3’ü Hurthle hücreli karsinomlardır.

Tiroid Kanseri Neden Olur?

   Kadınlarda rastlanan kanser türleri arasında tiroid kanseri sekizinci sırada yer alır. Erkeklere göre 2 kat daha fazla risk taşıyan kadınlarda, menopoz ya da yeni doğum yapmış olmak gibi hormonal değişiklikler tiroid sorunlarını tetikleyebilmektedir. Erkeklerde ise nodül bulunuyorsa kanser riski fazla olabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra tiroid kanseri nedenleri arasında başka etmenler de bulunur.

  • Ailede hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması), hipertiroidi (tiroid bezinin fazla çalışması) ya da tiroid kanseri olması
  • Çocuk yaşlarda radyasyona maruz kalmak ya da boyun bölgesine radyoterapi tedavisi görmek
  • 60 yaş üstü kişilerde tiroid nodülü varlığı
  • İyot eksikliği
  • Şeker hastalığı
  • Down ve turner sendromu
  • Tiroid rahatsızlığı ya da tiroid ameliyatı olmak
  • Geçmişte lityum kullanımı
  • Beyaz ırk ya da Asyalı ırkından olmak (Diğer ırklara oranla 3 kat daha fazla risk altındadırlar)

Tiroid Kanseri Belirtileri Nelerdir?

   Tiroid kanseri günümüzde oldukça konforlu yöntemler ile teşhis ve tedavi edilebilmektedir. Bununla birlikte her kanser türünde olduğu gibi tiroid kanserinin erken tanısı da tedavinin başarısını etkileyen başlıca yöntemlerden biridir. Tiroid kanseri hastada birtakım belirtiler açığa çıkarmaktadır. Bu belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  •  Boyun bölgesindeki cilt yapısının değişkenlik göstermesi
  •  Yutma ve yutkunma sırasında güçlük çekme
  •  Boyun ağrısı
  •  Boğaz ağrısı
  •  Boyun bölgesinde bulanan lenf bezlerinin şişmesi
  •  Lenf düğümleri oluşumu

Tiroid Kanseri Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi için safyamda bulunan diğer yazılarıma göz atabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tiroid kanseri önlemek için neler yapılabilir?

Doktorlar, çoğu tiroid kanseri vakasında sorumlu etmeni bilmemektedir, ve bu nedenle, bu hastalık açısından ortalama risk altındaki insanlarda tiroid kanserini önlemenin bir yolu yoktur.

Yüksek risk altındaki insanlar için önleme

Medüller tiroid kanseri riskini artıran kalıtsal gen mutasyonu olan erişkinler ve çocuklara kanseri önlemek için tiroid cerrahisi geçirmeleri sıklıkla önerilir (profilaktik tiroidektomi). Seçeneklerinizi, tiroid kanseri riskinizi ve tedavi seçeneklerinizi açıklayabilecek bir genetik danışman ile görüşün.

Nükleer enerji santrali yakınında yaşayan insanlarda önleme

Nükleer santralde meydana gelen bir kaza sonucu yayılan serpinti, yakınlarda yaşayan insanlarda tiroid sorunlarına neden olabilir. Bir nükleer santralin 10 mil yakınında yaşıyorsanız, radyasyonun tiroid üzerindeki etkilerini engelleyen bir ilaç (potasyum iyodid) almanız uygun olabilir. Bir acil durum ortaya çıkmışsa, siz ve aileniz, tiroid problemlerini önlemeye yardımcı olması için potasyum iyodid tabletlerini alabilirsiniz.  Daha fazla bilgi için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tiroid Kanseri Ameliyatı Nedir?
Tiroid Kanseri Ameliyatı Nedir?

Tiroid Kanseri Ameliyatı Riskleri Neler?

   Her ameliyatın olduğu gibi tiroid ameliyatının da bazı riskleri bulunmaktadır. Bunlar içinde en önemli olanları ses kısıklığı ve kalsiyum düşüklüğüdür. Ses kısıklığı; ameliyat sırasında, tiroid bezinin hemen arkasından geçen ses sinirlerinin zarar kesilmesi sonucu, kalsiyum düşüklüğü ise paratiroid bezlerinin fark edilmeden çıkartılması ya da yerlerinden oynatılarak beslenmelerinin bozulması sonucu ortaya çıkar. Bu komplikasyonların oluşmaması için en önemli önlem ameliyatı deneyimli bir cerrahının yapmasıdır. 

Tiroid kanserinin türleri nelerdir?

  • Papiller tiroid kanseri. Tiroid kanserinin en yaygın görülen türü olan papiller tiroid kanseri, tiroid hormonlarını üreten ve depolayan foliküler hücrelerden kaynaklanır. Papiller tiroid kanseri her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık 30 ila 50 yaşları arasındaki insanları etkiler.
  • Foliküler tiroid kanseri. Foliküler tiroid kanseri de tiroidin foliküler hücrelerinden köken alır. Genellikle 50 yaşının üzerindeki insanları etkiler. Hurthle hücre kanseri, folliküler tiroid kanserinin nadir ve potansiyel olarak daha agresif bir foliküler tiroid kanseri türüdür.
  • Medüller Tiroid Kanseri. Medüller tiroid kanseri, kalsitonin hormonunu üreten C hücreleri olarak adlandırılan tiroid hücrelerinde başlar. Kandaki yükselen kalsitonin seviyeleri medüller tiroid kanserini çok erken evrede gösterebilir. Belirli genetik sendromlar medüller tiroid kanseri riskini artırmakla birlikte bu genetik bağlantı yaygın değildir.
  • Anaplastik tiroid kanseri. Anaplastik tiroid kanseri, tedavisi çok güç olan nadir ve hızlı büyüyen bir kanserdir. Anaplastik tiroid kanseri tipik olarak 60 yaş ve üzerindeki yetişkinlerde ortaya çıkar.
  • Tiroid lenfoması. Tiroid lenfoması, tiroid bezindeki bağışıklık sistemi hücrelerinde başlayan ve çok hızlı büyüyen tiroid kanserinin nadir görülen bir türüdür. Tiroid lenfoması tipik olarak yaşlı erişkinlerde görülür.

Tiroid Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

   Tiroid kanseri tedavisi için kullanılan ana yöntem ameliyattır. Tiroid bezinin tamamının ya da yarısının alınması gerekli olan bu tedavi yönteminde tümör lenf düğümlerine de yayılmışsa bu bölge de ameliyat sırasında alınır. Boyunda açılan 3-4 cm kesik ile yapılan ameliyatta uygulanacak olan yöntem kanser türüne göre de değişiklik göstermektedir. Hastaların ameliyat öncesinde doktorundan ameliyat sürecini ve oluşabilecek riskleri detaylıca öğrenmesi gereklidir. Sayfamda bulunan diğer yazılara göz atarak Tiroid Kanseri hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Deneyimli Cerrahların ve Deneyimli Merkezlerin Bünyesinde yapılan tiroid ameliyatı sonrası ses kısıklığı görülme oranı %5 in altındadır.

Biz rutin olarak her tiroid ameliyatında ses tellerini korumak amacı ile sinir monitörizasyonu cihazını kullanmaktayız.

Tiroid ameliyatı ve Sinir monitörizasyonu yardımı ile ameliyat olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir