Genel

Mide Kanseri Ameliyatı? Mide Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide Kanseri Ameliyatı? Mide Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide Kanseri Ameliyatı? Mide Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

   Mide kanserlerinin %90’ ı adenokarsinomdur. Yani mide kanseri denildiğinde genellikle mide iç yüzeyini kaplayan hücrelerden oluşan kanser çeşidi akla gelir. Midede daha nadiren lenf bezi hücrelerinden kaynaklanan lenfoma denilen kanser çeşidi de görülebilir. Yine daha nadir olarak hormon salgılayan hücrelerden kaynaklanan nöroendokrin tümörler ve mide duvarından kaynaklanan gastrointestinal stromal tümörler midede gelişebilir. Yazımızın devamında sizlere mide kanseri ameliyatı hakkında bilinmesi gereken önemli başlıkları ele aldık buyurun yazımıza geçelim.

Mide Kanseri Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?

   Mide kanseri ile direkt ilişkisi olduğu gösterilen ve halk arasında mide mikrobu olarak bilinen Helikobakter pilori isimli bakteri, insanlara genellikle çocukluk çağında enfekte su ve gıdalarla geçmektedir. Uzun süre mide içinde sessiz bir şekilde yaşayan bu bakteri zamanla gastrit, ülser ve daha nadiren mide kanserine yol açmaktadır.  Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmak, aşırı tuzlu veya tuzlanmış ürünler (salamura balık, turşu gibi), nitrit ve nitrozamin denilen kanserojen maddelerin bulunduğu her türlü yanık ürün (ekmeğin yanığı, etin yanmış kısmı gibi), tütsülenmiş ürünleri aşırı tüketmek (mangalda pişmiş ürünler gibi), aşırı alkol tüketmek, düşük lifli beslenmek yani az sebze-meyve tüketmek, düşük narenciye yani C vitaminini az almak mide kanseri için risk faktörleridir. Ayrıca son yapılan çalışmalarda çağımızın en büyük sorunlarından biri olan obezite yani aşırı kilolu olmak mide kanseri artıran bir diğer risk faktörüdür. Kömür, kalay, çinko, bakır gibi metal işlerinde, lastik sanayinde çalışanlarda mide kanseri riski artmaktadır. Yine 15-20 yıl önce midesinin bir kısmı alınmış olan kişilerde de mide kanseri toplumun diğer kesimlerine göre artmıştır. Mide Kanseri Ameliyatı nedir? Risk durumu kaçıncı derecedir buyurun diğer başlıklarımızda inceleyelim.

En Çok Rastlanan Mide Kanseri Belirtileri

Mide kanseri genellikle sinsi seyreder. Karında mide bölgesinde rahatsızlık hissi en sık belirtidir. 
Sık rastlanılan belirtiler;
-Kilo kaybı ve karın ağrısı
-İştahsızlık
-Halsizlik
-Bulantı
-Kusma
-Midede şişkinlik hissi

-Karaciğer büyümesi, karında sıvı birikmesi veya sarılık gibi bulguları ile gelen hastalar mevcuttur.

-Hazımsızlık, şişkinlik, iştahsızlık gibi sık rastlanan şikayetler mide kanserinde de görülebilir. Midenin girişini tutan kanserlerde yutma güçlüğü, çıkışını tutan kanserlerde de kusma görülebilir. Özel bir belirti vermeden sinsice ilerlediği için ve belirti verdiğinde ileri evrelere ulaşmış olacağı için bir erişkinde her türlü hazım sorununda endoskopi yapılarak mide gözle incelenmelidir. Mide Kanseri Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi için sayfamızda bulunan diğer yazıları okuyabilir veya bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Mide Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Evre 0: Kanser midenin sadece iç tabakasında bulunur. 

Evre I: Aşağıdakilerden herhangi birinin olması durumunda:
Tümör sadece submukoza tabakasına kadar yayılmıştır. Kanser hücreleri 6 kadar lenf bezinde bulunabilir.
Tümör kas tabakası veya subserozaya yayılmıştır. Kanser hücreleri lenf bezlerine veya diğer organlara yayılmamıştır.

Evre II: Aşağıdakilerden herhangi birinin olması durumunda:
Tümör sadece submukozadadır. Kanser hücreleri 7-15 lenf bezine yayılmıştır.
Tümör kas tabakası veya subserozaya yayılmıştır. Kanser hücreleri 1-6 lenf bezine yayılmıştır.
Tümör midenin dış tabakasını delip geçmiştir. Kanser hücreleri lenf bezlerine veya diğer organlara yayılmamıştır.
 
Evre III: Aşağıdakilerden herhangi birinin olması durumunda:
Tümör kas tabakası veya subserozaya yayılmıştır. Kanser hücreleri 7-15 lenf bezinde bulunmaktadır.
Tümör midenin dış tabakasını delip geçmiştir. Kanser hücreleri 1-15 lenf bezine yayılmıştır.
Tümör karaciğer veya dalak gibi yakın organlara sıçramıştır. Lenf bezi veya uzak organ metastazları yoktur. 
 
Evre IV: Aşağıdakilerden herhangi birinin olması durumunda:
Kanser hücreleri 15’den fazla lenf bezine yayılmıştır.
Tümör çevre organlara ve en az 1 lenf bezine yayılmıştır.
Kanser hücreleri uzak organlara yayılmıştır.

Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

faruk karateke mide ağrısı
Meme Cerrahisi? Meme Koruyucu Cerrahi?

Mide Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

   Şikayet ve bulgularla birlikte yapılan kan tetkikleri ve bazı görüntüleme yöntemlerinde (batın ultrasonu veya tomografi gibi) mide kanserinden şüphelenilen olgularda, bu konuda eğitim almış ve deneyimli bir Gastroenteroloji doktoru tarafından yapılan üst sindirim sistemi endoskopisi (gastroskopi) tanı için altın standart inceleme yöntemidir.

  • Üst Sindirim Sistemi Endoskopisi (Gastroskopi): Ucunda ışıklı video kamera sistemi bulunan oldukça esnek endoskopi cihazı ile ağızdan girilerek yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk bölümünün incelenmesi işlemidir. İşlem sırasında anormal yapılar saptanırsa, endoskoptan geçen aletler kullanılarak biyopsi yani doku örneği alınabilir.  Alınan doku örneği, patoloji laboratuvarında incelenerek kanserin olup olmadığı saptanır.
  • Görüntüleme testleri: Ultrason, tomografi, magnetik rezonans görüntüleme (MR) ve pozitron emisyon tomografi (PET-BT) gibi görüntüleme yöntemleri ile tanı ve hastalığın evresinin belirlenmesi sağlanabilir.

Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

   Mide kanseri tedavisinde ameliyatın başlıca iki amacı vardır. Bunlar mide kanserini tedavi etmek ve kansere bağlı yeme bozukluğu, kusma, kanama gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını tedavi ederek hastanın yaşam kalitesini artırmaktır. Bu amaçla ya total gastrektomi denilen midenin tamamen alınması veya parsiyel gastrektomi denilen midenin bir kısmının çıkartılması işlemi uygulanabilir.  Operasyon sırasında kanserli mide dokusu ile beraber etraftaki lenf bezleri de çıkartılır. Ameliyat süresi yapılan işlemin zorluğuna, hastaya ve ek diğer faktörlere göre 2-5 saat sürebilir. Mide Kanseri Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi için sayfamızda bulunan diğer yazıları okuyabilir veya bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Mide Tümörü Çeşitleri Nelerdir?

Mide kanseri tanısı ile kanserin tipi belirlendikten sonra uygulanacak tedaviye karar verilir. En sık görülen mide kanseri türü ise adenokarsinomdur.  Mide kanseri çeşitlerini ise aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz;

  • Adenokarsinom: Her 100 mide kanserinden 95’i adenokarsinomdur. Mide kanserinin esık görülen tipi olan adenokarsinom mide astar bezi hücrelerinde başlar.
  • Skuamöz hücre kanseri: Adenokarsinoma ile aynı şekilde tedavi edilen Skuamöz hücre kanseri mide astarını oluşturan bez hücreler arasındaki cilt hücresi benzeri hücrelerdir.
  • Mide lenfoması: Mide lenfoması çok nadir görülmekle birlikte mide diğer mide kanserlerinden farklıdır.  
  • Gastrointestinal stromal tümörler (GIST):Nadir görülengastrointestinal stromal tümörler (GIST) iyi huylu ya da kötü huylu olabilirler. Bu kanser türü sindirim (gastrointestinal) sistem organlarını destekleyen bağ dokusu hücrelerinde ve çoğunlukla da midede görülür.
  • Nöroendokrin tümörler (NETs):Nöroendokrin tümörler (NETs) iyi huylu ya da kötü huylu (kanser) olabilir. Nadir olarak görülen bu kanser tipi genellikle sindirim sisteminde hormon üreten dokularda büyürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir