Genel

Laparoskopik Rektum Kanseri Ameliyatı?

Laparoskopik Rektum Kanseri Ameliyatı?

Laparoskopik Rektum Kanseri Ameliyatı?

   Kolon ve rektum kanserleri çoğunlukla bu bölgelerdeki poliplerden kaynaklanıyor. Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kolon ve rektum kanseri tanısı konuyor. Hastalık, en çok yaşam kaybına neden olan kanser türlerinden biri olmasından dolayı oldukça önemli. Kalın bağırsak ya da kolon ve rektum kanserinin (KRK) diğer ismi; kolorektal kanserdir. Yaşam boyu KRK gelişmesi olasılığı erkeklerde, kadınlara oranla biraz daha yüksektir. Bu oran; erkeklerde yüzde 4.5 kadınlar için yüzde 3.2’dir. KRK çoğunlukla adenomlardan (polip) gelişiyor. Kolon ya da rektum mukozasından kaynaklanan bu iyi huylu tümörler, uzun yıllar sessiz kaldıkları için genellikle fark edilmiyorlar. Adenomların sıklığı yaşla beraber artıyor. Ne var ki, adenomdan kanser gelişmesi süreci büyük oranda aydınlatılsa da bu süreci etkileyen dış nedenler hala tartışılıyor. Laparoskopik Rektum Kanseri Ameliyatı? Hakkında bilinmesi gereken tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Rektum Kanseri Sebepleri Nelerdir?

   Rektum kanseri, rektum bölgesinde yer alan ve sağlıklı olan hücrelerin DNA’larında gerçekleşen hata durumdur. Teşhisi konan pek çok vaka üzerinde bu hataların nedeni saptanamamıştır. Sağlıklı olan hücreler vücut işlevlerini normal düzeyde sürdürmek için düzenli olarak büyür ve bölünürler. Ancak DNA üzerinde oluşan bu hasar durumu meydana geldiğinde yeni hücrelere ihtiyaç olmasa bile hücre bölünmesi sürekli devam eder. Bu hücrelerin birikmesi sonucu da tümör oluşumu gözlenir. Zaman içerisinde kanserli hücreler çevresinde yer alan normal dokuları ele geçirip yok etmektedirler. Bu kanserli hücreler vücudun diğer bölgelerine yayılabilmektedirler.

Rektum Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

   Rektum kanser çoğu zaman hekimin rektal kanama veya demir eksikliği anemisinin sebebini bulmak üzere test istemesi ile teşhis edilir. Kolonoskopi bu testlerden en doğru olanıdır. Kolonoskopide hekim kolon ve rektumun içini incelemek amacı ile ucunda kamera olan ince, esnek, ışıklı bir tüp (kolonoskop) kullanır. Bazen rektal kanser fark edilebilir belirtiler vermez. Şikayeti olmayan kişiler tarama kolonoskopisi yapıldığında rektal kanseri olduğunu öğrenebilir. Bu tarama 50 yaşın üzerinde olup ortalama kolorektal kanser riskine sahip olan herkes için önerilir. Genellikle kolonoskopi esnasında şüpheli görünen bölgelerden küçük doku örnekleri (biyopsi) almak mümkündür. Bu dokunun laboratuvar analizi tanıyı saptamaya yardımcı olur.

Laparoskopik Rektum Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

   Laparoskopi, karında açılan küçük bir delikten girilen, ucunda çok küçük bir kamera takılı olan teleskop vasıtasıyla karın içi organların görüntülenmesidir. Laparoskopik kolon ameliyatı için göbek üzerinden 1 cm’lik bir delikten teleskop girilir. Bu esnada karın karbondioksit gazı ile hafifçe şişirilerek çalışma alanı kazanılır. Teleskoptaki görüntü bir kamera vasıtasıyla monitöre aktarılır. Monitör, teleskop ve kamera laparoskopiye özeldir. Karın duvarına açılan 3-4 adet diğer deliklerden de ince çalışma aletleri yerleştirilir. Bu çalışma aletleri aracılığı ile kolon çıkarılır. Laparoskopik Rektum Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır? hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Laparoskopik Rektum Kanseri Ameliyatı?
Laparoskopik Rektum Kanseri Ameliyatı?

Rektum Kanseri Kimlerde Görülür? Yaygın Bir Kanser midir?

   Rektum kanseri kadınlara oranlara erkeklerde daha fazla görülmektedir. Endoskopik ve radyolojik tetkiklerin ilerlemesiyle birlikte rektum kanseri teşhisi daha rahat konulabilmektedir. Farkındalığın artmasıyla birlikte görülme oranlarında da artış yaşanmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişiye kolon ve rektum kanseri teşhisi konulmaktadır. Ülkemizde kesin bir rakam olmamakla birlikte her yıl 30 bin yine kolon ve rektum kanseri teşhisi konulduğu tahmin edilmektedir. En sık görülen rektal kanser türü mukozadan kaynaklanan bir kanser olan adenokarsinomdur. Laparoskopik Rektum Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır? hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir