Genel

Obezite Cerrahisi? Obezite Cerrahi Tedavi Yöntemleri?

Obezite Nedir? Obezite Tedavisi,Mide Botoksu İle Kaç Kilo Verilir?

Obezite Cerrahisi? Obezite Cerrahi Tedavi Yöntemleri?

   Obezite Cerrahisi; Kilo vermemize yardımcı olmak için yapılan ameliyatlardır. Bir çok ameliyat çeşidi vardır. .Hiç bir zaman ilk tercih değildir. Diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi sonrasında obezite hastalarında başarılı sonuç elde edilemediği durumlarda obezite cerrahisi uygulanabilir. Dünya obezite cerrahisi derneği kriterlerine göre vücut kitle indeksinin 30kg/m2’nin üzerinde olması obezite olarak tanımlanır.  Yazımızın devamında sizlere obezite hakkında bilgi ve bu hastalığın tedavi yolları nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.

Obezite Cerrahisi Nedir?

   Obezite cerrahisi; morbid obeziteyi gidermek amacı ile yapılan cerrahi müdahalelerin tamamına verilen isimdir ve tıpta “bariatrik cerrahi” denilmektedir. Bariyatrik cerrahi bugünlerde, morbid obez hastalarda kilo kaybının sürdürülebilmesinde en etkili yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Hasta; diyet, fiziksel egzersiz, davranış modifikasyonu ve ilaçlar ile beklediği kiloyu veremediğinde bariatrik cerrahi devreye girmektedir. Bariatrik cerrahi, ileri düzeyde obezite hastalığı ile yaşamlarını sürdürme mücadelesi veren hastalara, bu hastalıktan kurtulmak için sunulan bir şans olarak düşünülebilir. Bariatrik cerrahinin en önemli hedefleri; sürdürülebilir kilo kaybının oluşması, yaşam kalitesinin iyileşmesi, komplikasyon oranının azaltılması, maliyet etkinliği ve düşük mortalite oranının sağlanmasıdır.  Bu hedeflere ulaşabilmek için de ameliyata alınmadan önce hastanın, bariatrik cerrahi ekibi tarafından; beslenme alışkanlıklarının, beslenme ve klinik durumunun çok iyi değerlendirilmesi, yeme davranış bozukluklarının tespiti için psikolojik bir değerlendirmeden geçirilmesi ve içerisinde diyetisyenin de bulunduğu ekiple birlikte bir ömür boyu takip edilmeleri gerekmektedir.

Obezite Cerrahisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Kısıtlayıcı yöntemler

Midenin hacmini veya kapasitesini azaltır ve dolayısıyla erken doymayı sağlayarak kalori alımını sınırlar. Bunlar; laparoskopik ayarlanabilir mide bandı (LAGB), vertikal bantlı gastroplasti (VBG), laparoskopik sleeve gastrektomi (tüp mide=LSG) ve mide balonudur.

Emilimi bozan yöntemler

Besin akışını azaltarak ve emici alanı bypass ederek kalori miktarını azaltırlar. Bunlar; biliopankreatik diversiyon (BPD) ve Jejunoileal bypassdır.

Kombine yöntemler

Hem yiyecek alımını kısıtlayıcı hem de emilimi azaltıcı yöntemlerdir. Bunlar; Roux en-Y gastrik bypass (RYGB) ve duodenal switch (DS)’dir.

**Obezite ile mücadelede cerrahinin yanı sıra endoskopik yöntemlerle başarılı sonuçlar elde etmek mümkün. Cerrahi yöntemlerin risklerinden endişe eden hastalar mide balonu ve endoskopik tüp mide uygulamalarını tercih edebilirler. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Obezite cerrahisi için kimler adaydır?

Bir hastanın obezite cerrahisi için aday olduğunui belirleyen birçok kriter vardır. Genel olarak, bu kriterlerin başlıcaları:

  • Diyet ve egzersiz ile kilo verme çabalarının başarısızlığı.
  • Hastanın VKİ 40 veya üzerinde olması
  • Hastanın VKİ 35-39,9 olması ve tip 2 diyabet, hipertansiyon ya da uyku apnesi gibi obezite ile ilişkili ciddi bir tıbbi sorunların varlığı. Bazı durumlarda, VKİ 30-35 olan ve obeziteye bağlı ciddi sağlık sorunları yaşayan hastalar obezite cerrahisi belirli türleri için aday olabilir.
  • Hormonal hastalıkların bulunmaması
  • Kilo vermek için diyet ve egzersiz gibi geleneksel yöntemlerin uygulanamaması
  • Obezin kendini sağlıklı ve aktif yaşam tarzı için hazır hissetmesi
  • Ameliyat sırasında ya da sonrasında ciddi komplikasyonlara neden olabilecek herhangi bir sağlik sorununun olmaması
  • Cerrahi seçeneklerin yararları ve riskleri kosusunda bilgili olunması
  • 18 yaş veya daha büyük olmak. Ancak özel durumlarda yaş sınırı 16’ya kadar inebilir.
Faruk Karateke Obezite Cerrahisi, mini gastrik bypass ameliyatı
Obezite Cerrahisi? Obezite Cerrahi Tedavi Yöntemleri?

Obezite Cerrahisinde Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

‘Bu saatten sonra ameliyat işe yaramaz’

Hastanın yaşı ya da sahip olduğu kiloların fazlalığı daha genel bir söylemle bu ameliyatı olabilmek için gerekli kriterleri karşılayıp karşılamadığı ancak uzman hekim tarafından belirlenebilecek bir durumdur.
Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler sonucu hekimlerimizin tecrübe ve görüşleri sizi bu konuda aydınlatabilecek yegane belirleyici olacaktır.

‘Obezite ameliyatları çok riskli’

Obezite ameliyatları herhangi bir ameliyattan daha fazla risk taşımıyor. Ancak bu alanda yeterli tecrübesi olmayan cerrahlar tarafından, yeterli donanımı bulunmayan hastanelerde bu ameliyatların yapılması ne yazık ki ölümle sonuçlanabiliyor.
Obezite ameliyatları mutlaka alanında uzman, tecrübeli bir kadro ve teknolojisiyle tam donanımlı bir merkezde yapılmalıdır.Bunlar gibi çeşitli ön yargılar son zamanlarda oldukça ortaya atılmaktadır Obezite Ameliyatının normal ameliyatlardan hiç bir farkı yoktur.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süresi Ortalama Kaç Gündür?

   Obezite cerrahisinde uygulanan yöntem sayesinde büyük karın kesisi açılmadığı için ameliyat sonrasında ağrı çok azdır. Operasyon sonrası hastalar ayağa kaldırılarak yürütülürler.
Hasta sağlığının gözlemlenmesi sonucunda doktorun uygun gördüğü tarihte hasta taburcu edilir. Operasyondan kısa bir süre sonra hasta aktif olarak yaşantısına devam eder. Gerekli doktor kontrollerinin aksatılmadan devam ettirilmesi durumunda kilo verme süreci de sağlıklı olarak devam eder. Obezite tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Obezite Cerrahisi Derecesi Nasıl ve Nelere Göre Belirlenir?

  Dünya obezite cerrahisi derneği kriterlerine göre vücut kitle indeksinin 30kg/m2’nin üzerinde olması obezite olarak tanımlanır. Bu indeks vücut ağırlığının boyun karesine bölünmesiyle hesaplanır. Örnek verecek olursak 170 santimetre boyunda ve 70 kilogram birisi için, 1.7 metre çarpı 1.7 metre 2.89’ u buluruz. 70 kg bölü 2.89 ise 24,22 eder yani aşağıdaki tabloya göre sağlıklı kilo grubuna girer. Aynı kişi 90 kilo olsaydı 90 kilogram bölü 2.89 hesabıyla 31 gibi bir sonuç bulacaktık ve kişi obez olarak tanı alacaktı.
Ağırlığınızı boyunuzun karesine böldüğünüzde (kg/m²) çıkan sonuç, fazla kilolu ya da obez olup olmadığınızı belirtir.

    • 18, 5 kg/m.’nin altında olanlar: Zayıf
    • 18.5 – 24, 9 kg/m. arasında olanlar: Normal kilolu
    • 25 – 29, 9 kg/m. arasında olanlar: Fazla kilolu
    • 30 – 39, 9 kg/m. arasında olanlar: Obez
    • 40 kg/m.’nin üzerinde olanlar: İleri derecede obez (morbid obez), olarak görülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir