Genel

Meme Kanseri Ameliyatı? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri?

Meme Kanseri Ameliyatı? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri?

Meme Kanseri Ameliyatı? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri?

   Meme kanseri, memenin süt bezlerinde ve üretilen sütü meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücreler arasında, çeşitli etkenler sonucu kontrolsüz şekilde çoğalan ve başka organlara yayılma potansiyeli taşıyan hücrelerden meydana gelen tümöral oluşumlar meme kanseri olarak adlandırılır. Yazımızın devamında sizlere meme kanseri ameliyatı nedir? Tedavi yöntemleri ve belirtileri nelerdir gibi sorularınıza yanıt aramaktayım.

Meme Kanseri Nedir?

   Meme kanserine hangi etkenlerin neden olduğu kesin olarak bilinmiyor. Bazı kadınlarda genetik yatkınlık oluşturan gen mutasyonları (genlerde kansere eğilim yaratan bozukluklar) meme kanseri riskini artırırken, diğerleri kadın olmak dışında bir risk faktörü taşımıyor.
3 Boyutlu Tomosentez Özellikli Dijital Mamografi cihazından, ameliyatta kullanılan Tek Doz Radyoterapi yöntemine kadar, tümörlerin tespitinden tedavisine meme sağlığı alanında tedavi sürecinde ihtiyaç duyulan cihazlardır. Yazımızın devamında meme kanseri cerrahisi hakkında detayları aktarmaktayız.

Meme Kanserinin Çeşitleri Nelerdir?

Duktal Karsinoma
Meme kanserinin en erken evresi olmakla birlikte en sık görülen meme kanseri türüdür. Kontrolsüz hücre artışının süt kanallarından kaynaklanması durumudur.
Lobüler Kanser
Meme kanserinin bu türüne daha seyrek rastlanır. Ancak, lobüler kanserin aynı anda iki memede de olma riski diğer meme kanseri tiplerine göre yüksektir.
Enflamatuar kanser
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Bu kanser türünde, kanser hücreleri lenf damarlarında tıkanıklığa neden olduğundan meme, büyük, ödemli, sıcak, kırmızı ve hassastır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar. Kanserin meme dışında başka organlara sıçramasına metastaz yapma denir. Meme kanseri en çok kemik, akciğer ve karaciğere metastaz yapar.

Meme kanseri ameliyatı ve iyileşme süreci

– Yeniden eksizyon (3-7 günde iyileşme)
 – Lumpektomi (7-14 günde iyileşme)
– Mastektomi (1-3 haftada iyileşme)
– Plastik cerrahi ile memenin yeniden yapılandırılması ( meme rekonstrüksiyonu )

Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Meme Cerrahisi? Meme Koruyucu Cerrahi?
Meme Kanseri Ameliyatı? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri?

Meme kanseri Tanı ve Tedavi Hizmetleri

   Hastanelerimizde meme kanserinin tanısı için sunulan hizmetler arasında klinik meme muayenesi, 3 boyutlu Tomosentezli dijital mamografi, 4 boyutlu ultrasonografi cihazları ve biyopsi olanakları yer alıyor. Önleyici sağlık hizmetleri kapsamında, hastalara kendi kendine meme muayenesi eğitimi verilerek meme kanseri tarama programları oluşturuluyor.
Ayrıca meme kanserine yakalanma riski yüksek olan kadınlar için düzenli takipler düzenleniyor ve özel danışmanlık hizmeti veriliyor. Böylece risk altındaki kadınlar için erken teşhis olanağı sağlanarak, ileride kansere yakalanma ihtimalleri aza indirilmesi amaçlanıyor.

Meme Kanseri Cerrahisi İle Memenin Tümü Alınıyor Mu?

   Günümüzde erken dönemde tanı konmuşsa bu işlem çok daha az sayıda hastaya uygulanıyor. Geçmişte, memenin tamamının çıkarılmasından (mastektomi) ve koltukaltı lenf bezlerinin tamamen temizlenmesinden başka seçenek olmadığı düşünülüyordu.
Her 2 hastadan birinde sadece tümörü çıkarma ve sonrasında memeye radyoterapi uygulayarak memeyi korumak mümkün olabiliyor. Çünkü uygun hastalarda meme koruyucu tedaviyle memenin tamamen çıkarılması arasında önemli bir fark yok. Meme kanseri ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi için sayfamızda bulunan diğer yazılara göz atabilir veya bizimle iletişime geçerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Meme Kanseri Tedavi Yolları

   Yapılan meme ameliyatları öncelikle hastalığın evresi belirleniyor ve hangi ek tedavilerin gerekli olduğu (ışın, hormon, kemoterapi) saptanıyor. Meme kanseri tedavisinde, erken evrede yakalanan meme kanserlerinde ilk tercih, cerrahi yani meme kanseri ameliyatı oluyor. Cerrahi yöntemde ya meme tümörü, etrafında temiz doku olacak şekilde meme dokusundan çıkarılıyor ya da tüm meme alınıyor. Ayrıca koltukaltına tümörün yayılıp yayılmadığını anlamak için bazı lenf bezleri çıkarılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir