Tüp Mide Ameliyatı Hakkında  Sıkça Sorulan Sorular?

Ameliyatın sonrası yatağınıza geçtikten 1-2 saat sonra ayağa kalkmanızda bir sakınca yoktur

Ameliyat sonrası 2-3 saat içinde sıvı almaya başlayabilirsiniz

Dikiş yerleri su geçirmez bant ile kapatılarak ameliyat sonrası 1.gün duş alabilirsiniz

Ameliyat sonrası 3.gün taburcu olursunuz

Genel olarak 7-10 gün içinde işinize dönebilirsiniz

Sigara içmek yara iyileşmesini bozduğu için ilk 3 ay kesinlikle sigara içilmesi yasaktır.

Kahve mide salgılarını arttırdığı için ilk 6 ay önerilmez

Proteinler vücudumuzdaki kasların temel yapı taşıdır. Bu sebeple ameliyat sonrasında güç kaybetmemek için protein yönünden bol beslenmek kas kaybı yaşanmaması için çok önemlidir.

Doktor ve diyetisyeninizin vereceği vitamin desteklerini ortalama 6 ay boyunca kullanmalısınız. Mutlaka alınması gerekli oIanlar; demir, kalsiyum, ve Vitamin D

Ameliyat sonrası yeterli protein almayan ve yetersiz egzersiz yapmayanlarda sarkmalar olabilir.

İlk 6 ay içerisinde kesinlikle alkol alınmamalı

1 hafta sonra araba kullanmaya başlayabilirsiniz

Ameliyatın ardından en az 3 hafta geçtikten sonra denize veya havuza girilmesinde bir sakınca yoktur.

1 ay sonra cinsel ilişkiye girmenizde bir sakınca yoktur

Ameliyattan sonraki ilk 12 aylık süre vücut için büyük bir değişim sürecidir. Bu sebeple ilk 12 -18 ay içerisinde hamilelik kesinlikle tavsiye edilmez.

Ameliyat sonrası eskiye nazaran az beslenme sebebiyle vitamin ve mineral eksiklikleri oluşur. Bundan dolayı bazı hastalarda geçici saç dökülmesi görülebilir.

Ameliyat sonrası en erken 2 yıl sonrası estetik ameliyat olabilirsiniz

Yürüyüş: Ameliyat sonrası hafif tempolu yürüyüşler önerilir.

Fitness: Karın bölgesini germeyen sporlar sakıncalı değildir. Fakat ameliyat sonrası en az 2 ay fitness önerilmemektedir.

Futbol, Voleybol vs: En az 3 ay beklenilmelidir

Diyabet Cerrahisi Hakkında  Sıkça Sorulan Sorular?

Halk arasında şeker ya da diyabet ameliyatı olarak da bilinen metabolik cerrahi, aslında obezite, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol ve hipertansiyon ile kendini gösteren metabolik sendromun çeşitli ameliyat yöntemleri ile tedavi edilmesine denmektedir.

Metabolik Cerrahi (Diyabet Cerrahisi) Nedir? Tip 2 diyabet ( şeker ) hastalarının klasik tedavi yöntemleri ile sonuç alamamasından kaynaklı tercih ettiği cerrahi tedaviler, metabolik cerrahi diye tanımlanmaktadır. Operasyon mide veya bağırsaklara yapılan kapalı yöntemle (laparoskopik) yapılan bir operasyondur

Öncelikle narkoz verilen her ameliyatta olduğu gibi şeker hastalığı ameliyatında da narkozun bazı olumsuz etkileri olabilmektedir. Bunun yanında nadir görülmekle birlikte enfeksiyon, apse oluşumu ve sızma gibi sorunlar da yaşanabilmektedir.

Ara öğünlerde protein ihtiyacının karşılanması adına protein tozları, ayran veya süt gibi gıdalar tüketilebilir. Süt ve ayran gaz yapabileceği için laktozsuz çeşitleri tercih edilmelidir. Öğlen ve akşam öğünlerinde yağı alınmış kemik suyu, tavuk suyu ve et suyu gibi besleyici gıdalar tüketilmelidir.

Şeker hastalığı ameliyatı (metabolik cerrahi) sonrası iyileşme süreçleri, fazlalık tüm kiloların yeniden geri verildiği ve şeker hastalığının tamamen – büyük oranda geçtiği döneme kadar devam edecektir. Bununla birlikte cerrahi girişime bağlı iyileşmenin tamamlanabilmesi için de yaklaşık 90 gün gereklidir.

Şeker Hastalığı Ameliyatı Kesin Çözüm MüŞeker hastalığı için uygulanan ameliyatlar, hastaların %89 oranında tamamı ile iyileşmesi ile sonuçlanmıştır.

Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 – 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.

Tiroid Kanseri Ameliyatı Hakkında  Sıkça Sorulan Sorular?

Tiroid Kanseri Çoğu Zaman yapılan muayene ya da tetkik sırasında tesadüfen ortaya çıkıyor. Tiroid kanseri sık görülmesine rağmen genellikle uygun tedavi ve takiple tam olarak tedavi edilebiliyor; ölüm riski yok denecek kadar az.

Ameliyatta boynun ön yüzüne yatay bir kesi uygulanarak yapılır. Tiroid bezinin damarları bağlanıp kesilip, bezin büyük bölümü ya da tamamı çıkartılır. Ameliyat esnasında önemli olarak tiroid bezine yakın komşuluktaki paratiroit bezlerinin ve ses çıkarma fonksiyonlarına, sinirlerin özenle gözlenip korunmalıdır.

Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.

Tiroid Nodülleri Tek ya da çok sayıda görülebilmektedirler. Ancak her tiroid nodülü ameliyat olmayı gerektirmemektedir. Büyük nodüller boyun bölgesinin görünümünü bozmanın yanı sıra nefes darlığı ve yutkunma güçlüğü gibi problemlere de yol açmaktadır.

Tiroid ameliyatları genel olarak yapılan anestezi durumuna göre değişmektedir. Fakat tiroid ameliyatlarında genel anestezi uygulaması tercih edilmekte ve buna bağlı olarak da ameliyatlar ortalama iki ila iki buçuk saat sürmektedir.

Tiroid bezi ameliyatı sonrasında iki gün hastanede kalan hasta sonrasında evine gönderilir ve tam iyileşme süresi yaklaşık 1 hafta ile 10 gün arasındadır.

Deneyimli Cerrahların ve Deneyimli Merkezlerin Bünyesinde yapılan tiroid ameliyatı sonrası ses kısıklığı görülme oranı %5 in altındadır.

Biz rutin olarak her tiroid ameliyatında ses tellerini korumak amacı ile sinir monitörizasyonu cihazını kullanmaktayız.

Tiroid ameliyatı ve Sinir monitörizasyonu yardımı ile ameliyat olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Meme Kanseri Ameliyatı Hakkında  Sıkça Sorulan Sorular?

Genel olarak erken evre meme kanseri tanı-teşhis konması ve tedavi süresi ile toplamda 1 yılı alır.

Ameliyat Süresi ortalama 1-1,5 saattir.

Tedavide eğer karaciğer, akciğer ve beyin gibi organlara metastaz (tümör yayılımı) yok ise meme kanserinde ameliyatsız tedavi şekli yoktur.

Erken tanı sayesinde memeyi koruyan ameliyat seçenekleriyle bu hastalıktan kurtulma şansı arttı. Erken tanı konulmuş meme kanseri tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Meme kanseri tedavisinde başarı oranı artık yüzde 100’e yaklaştı. 

Meme kanserlerinin %1’den daha azı 30 yaş altı kadınlarda görülür ve bir kadın için 30 yaşından önce meme kanseri geliştirme riski %0.44’tür.

Meme kanserinde kemoterapi çoğunlukla cerrahi sonrası uygulanıyor. Bazı özel durumlar dışında cerrahi uygulanamayan lokal ileri meme kanserli veya diğer organlara yayılmış ileri evre meme kanserli hastalardaysa kemoterapi, genellikle ilk uygulanan tedavi yöntemi oluyor.

Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Hakkında  Sıkça Sorulan Sorular?

Ağrı, fıtıkta büyüme, aktivitede kısıtlama, hayat kalitesini olumsuz etkilediğinde ameliyat yapılabilir. 65+’da yaşla beraber dokularda zayıflama nedeniyle kasık fıtıkları daha çabuk büyüme eğilimindedir.

Ameliyat sonrası evinize döndüğünüzde 24 saat için size eşlik edecek bir yakınınız olmasını sağlayınız. Başka bir hastalık nedeniyle kısıtlama yoksa belli ölçüde yürüyüş yapınız.
 

Genel anesteziyi takiben 24 saat süreyle:

  • Alkol almayınız
  • Sigara içmeyiniz
  • Mutfak işi yapmayınız
  • Elektrikli alet kullanmayınız
  • Belge imzalamayınız

Genel anesteziyi takiben 72 saat süreyle:
  • Araba kullanmayınız.
  • Motosiklete binmeyiniz.
  • Bisiklet kullanmayınız.
  • Denize girmeyiniz.
  • Ata binmeyiniz.

Fıtıkta boğulma bağırsakta çürümeye yol açabilir. Bu durumda bulantı-kusma, ateş, çarpıntı, kasıkta morarma gibi belirtiler görülebilir. Bu hayatı tehdit eden bir durumdur ve acil ameliyat gerektirir.

Birçok hastalığın ameliyatsız çözümü olsa da kasık fıtıklarını ameliyatsız çözümü ne yazık ki yoktur. İlaç tedavisi dahi olmayan kasık fıtığı egzersizle yâda kilo vermekle de çözümlenmemektedir. “Kendi kendine geçer belki” denilen fıtıklar düzelmenin aksine daha da ilerler.

Her yüz erkek çocuktan yaklaşık üçünde kasık fıtığının görüldüğünü belirten uzmanlar, fıtığın kısırlığa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ameliyat sonrası dönemde hastaların iyileşmesi fıtık nedeni, fıtığın büyüklüğü ve fıtık yerine bağlı olarak değişmektedir. Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir.

Bu ağrı, deri kesinin, yama sabitleme noktalarındaki gerginliğin ve doku diseksiyonu ile yama yerleştirilmesine bağlı inflamasyonun bir kombinasyonudur. İyileşme ve skar oluşumu 6 haftada %90 oranında tamamlanır ve hastaların çoğunda ağrının belirtileri 6. ayın sonunda ortadan kaybolur.

Fıtık ameliyatı sonrası, doku-dikiş veya yama onarımı (açık/kapalı) yapılan hastalarda üreme sorunu ortaya çıkması çok nadirdir. Bununla birlikte henüz çocuk sahibi olmamış ve bu konuda özel durumu bulunan genç erkek bireylerde mutlaka doğru algoritma izlenmelidir.

Kasık fıtığı ameliyatı normalde iktidarsızlığa neden olmaz. Sadece fıtık ameliyatında testis damarları zarar görürse ve testis dumura uğrarsa erkeklik hormonu üretimi düşer, cinsel istek ve güç azalır. Fakat bu çok nadir bir durumdur.

Eskiden ameliyat olan her 5 hastadan birinde nüks görülürken, günümüzde nüks oranı kasık fıtığı ameliyatı sonrası yüzde birin altına düşmüştür ve artık binler seviyesinde oranlanarak söylenmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında  Sıkça Sorulan Sorular?

Daha önce safra kesesi iltihabı geçirmiş, safra kesesinde taş bulunan diyabetli hastalar ile günlük yaşamını bir başka kişiden yardım alarak sürdürmek zorunda olanlara direkt ameliyat önerilmektedir.

Ameliyat sonrası Hastanede 2 ila 4 gün yatılması gerekebilirken bu süre kişinin sağlık koşullarına bağlı olarak göre değişebilir. Tam iyileşme süresi genelde 4 ile 6 haftaya kadar sürmektedir.

Safra kesesi ameliyatında kullanılan dikişler şayet sütür yani kendiliğinden eriyen cerrahi iplikler ise, dikişlerin alınması gerekmez. Bu dikişler çoğunlukla kendiliğinde 10 gün civarında erimektedir. Ancak kullanılan cerrahi iplik sütür değilse, işlemden sonra 7-10 gün dikişlerin alınması gerekir.

Yemek Öğünleri arasında 2,5-3 saatlik aralıklar bulunabilir. Yemek porsiyonlarına dikkat edilmeli ve yasaklı besinler tüketilmemelidir. İçecek olarak açık çay, ıhlamur ve ada çayı gibi mideyi rahatsız etmeyecek besinler tercih edilmeli; asitli içeceklerden ve koyu çay-kahveden uzak durulmalıdır.

  • Açık çay, salep, ıhlamur, ada çayı, ayran gibi içecekler.
  • Süt, yağsız beyaz peynir ve yoğurt.
  • Beyaz ekmek, sade kraker, makarna, şehriye, kuskus, irmik, erişte ve pirinç gibi tahıl kaynakları
  • Baharat çeşitlerinden tarçın, nane ve kekik.

Safra kesesi ameliyatı sonrası gaz yapan, alkol içeren tüm yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Bu süreçte kola ve gazoz başta olmak üzere hazır meyve suları, koyu çay ve kahve, nescafe, maden suyu, limonata, soda, boza, alkollü içecekler ve kakaolu sütten uzak durulmalıdır.

Safra kesesinin alınması ciddi bir karın ameliyatıdır ve sonrasında belli bir düzeyde ağrı görülecektir. Bulantı ve kusma sık yaşanan durumlardır. Sıvılar ya da diyet tolere edildiğinde, hasta laparoskopik safra kesesi ameliyatını geçirdiği gün ya da ertesi gün taburcu edilir.

Safra kesesinin çıkarılması safra asitleri ve kolesterol salım oranlarını da arttırır. Vücuttaki bu değişikliklersafra kesesi alınmış kişilerin metabolik sendrom gelişmesi riskinin daha fazla olmasına ve Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması gibi komplikasyonlara daha fazla maruz kalmalarına yol açıyor olabilir.

Bu hastalarda yüksek ateş, titreme ve şiddetli karın ağrısı görülür. Tedavi edilmezse safra kesesinin delinmesi, enfeksiyonun kana yayılması gibi ciddi problemlere yol açabilir.

Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 – 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.