Genel

Sleeve Gastrektomi Ameliyatı Nedir?

Sleeve Gastrektomi Ameliyatı Nedir?

Sleeve Gastrektomi Ameliyatı Nedir?

   Tüp mide yani Sleeve Gastrektomi ameliyatı midenin cerrahi işlemle bir tüp (boru) haline getirilmesidir. Sindirim sistemi incelendiğinde bu sistemin hemen hemen bütün organlarının boru şeklinde olduğu görülür. Yemek borusu, bağırsaklar bunların hepsi ince uzun borular şeklinde organlardır. Bu sistemde bir istisna olan mide daha çok gıda alabilmesi ve depo oluşturabilmesi için boru şeklinde değil kese şeklindedir. Ameliyatla midenin büyük bir kısmı geri dönüşü olmayacak şekilde çıkarılarak yemek borusunun devamı ve bağırsaklarla devam eden bir sistem haline getirilmesi tüp mide ameliyatıdır. Mideye bir tüp veya başka bir yabancı cisim yerleştirilmemektedir. Midenin şekli tüp şekline benzediği için tüp mide ameliyatı olarak isimlendirilir.

Sleeve gastrektomi nedir ?

   Dikey sleeve gastrektomi veya uzunlamasına ” dikey gastrektomi’’ , midenin % 75 nin dikey olarak çıkarılarak midenin bir muz veya tüp şekline dönüştürülmesidir. İşlem laparoskopik olarak stapler denilen tel zımba ile yapılmaktadır. Laparoskopik Sleeve gastrektomi (LSG) yüksek vücut kitle indeksi (VKİ) ve yüksek riskli hastalar için güvenli ve kilo kaybı açısından etkili bir cerrahi yöntemdir . Sleeve gastrektomi laparoskopik olarak yapılabilen mide hacmini küçülten yeni bir obezite cerrahi tekniğidir. Mide yemek borusunun devamı gibi tüp şeklini alır. Mide hacmi % 25’ e düştüğünden hastalar önceden yediklerinin 1/4′ ünü yediklerinde doyarlar. Bu yöntemde barsaklarda bypass yapılmadığı için emilim bozukluğu oluşmaz, daha az yemek kilo kaybına neden olur.Sleeve gastrektomi yemeği kısıtlayıcı bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Ancak hormonal değişiklikler yoluyla da metabolik etkilerinin olduğu anlaşılmıştır.

Sleeve gastrektominin Avantajları Nelerdir?

  • Orta ve ileri derecede obezlerde çok iyi sonuçları olan bir ameliyat tekniğidir.
  • Hipertansiyon, uyku apnesi ve diyabet gibi obeziteye bağlı yandaş hastalıklar ameliyat sonrası % 70-80 oranında düzelir.
  • Bu teknikde bağırsak kesme ve tekrar bağlantı gerekmez .
  • Mide fonksiyonlarında bir değişiklik olmaz, sadece mide hacmi küçülür. Dolayısıyla az miktarda da olsa normal olarak her tür gıda tüketilebilir.
  • Hastaların büyük çoğunluğu ameliyat sonrası fazla kilolarının % 50 sini ilk 6 altı ay içinde kaybederler.
  • Mide duvarının % 75’ nin çıkarılması sonucu , açlık hissi veren Ghrelin hormon üretimi çoğunlukla elimine edilir ve bu nedenle açlık hissi azalır.
  • Sleeve gastrektomi gastrik bypassdan daha basit bir ameliyattır .
  • İnce barsağı bypass eden işlemlerde olduğu gibi mineral ve vitaminlerde hiçbir emilim bozukluğu oluşmaz, bu durum yaşlı hastalarda önemli olabilir.
  • Dumping sendromu oluşmaz ayrıca şeker ve şekerli yiyecekler daha iyi tolere edilebilir .
  • Gastrik bandda (mide kelepçesi) olduğu gibi vücutta yabancı cihaz bulunmaz.
  • Gerektiğinde diğer obezite cerrahi ameliyatlarına dönüştürülebilir.
  • Ameliyat sonrası geç dönem koplikasyonları nadirdir. Halbuki gastrik bandda % 25 gastrik bypass da ise % 10 oranında geç dönem komplikasyonları görülebilir.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

   Her cerrahi işlemde söz konusu olan ortak riskler Tüp Mide ameliyatlarında da geçerlidir. Gerek ameliyat öncesi , esnası,  gerekse de ameliyat sonrasında alanında uzman bir ekip her zaman yanınızda olacaktır. Bu operasyona özgü muhtemel komplikasyonlar, dikiş yerlerinde kaçaklar ve buna bağlı abseler başta olmak üzere, hastanın kilosuna bağlı bacaktaki toplar damarlar içinde oluşan pıhtıların hareketlenmesiyle  oluşabilecek solunum problemleri olup  %1 oranında görülmektedir. Bu oranın giderek azalmasının nedeni günümüzde bu operasyonun gittikçe yaygınlaşması, deneyimli merkez ve cerrahların sayısının artması ve kullanılan teknolojinin ilerlemesidir. Sleeve Gastrektomi ameliyatı hakkında Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Değişen Hayatlar Ece Hanım
Sleeve Gastrektomi Ameliyatı Nedir?

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Takip Süreci Nasıldır?

   Obezite cerrahisinin tüm diğer metotlarında da olduğu gibi, tüp mide ameliyatlarında da başarı doğrudan doğruya ameliyat sonrası kontrol ve izlemlerin sıkı şekilde yapılmasıyla artmaktadır. Bu nedenle, öncelikle ameliyattan ortalama 7-10 gün sonra ilk değerlendirme yapılır. Bu ilk değerlendirmede ameliyatın erken komplikasyonlarının ipuçları araştırılır ve ameliyat sonrası beslenme ve diğer yaşam fonksiyonlarının normal seyredip seyretmediği belirlenir. Rutin kontroller 1-2-3-6-9-12-18-24. Aylarınızda gerçekleştirilir. Bu kontrollerde başta şeker, insülin, karaciğer enzimleri, böbrek fonksiyon testleri, vitamin ve mineral düzeyleri kan tahlilleriyle kontrol edilir. Bunlarda herhangi bir eksiklik saptanırsa özel destek tedavileri belirlenir. Sleeve Gastrektomi ameliyatı hakkında Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sleeve Gastrektomi Ameliyatı Benim İçin Uygun mudur?

   Eğer Dünya Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Derneği (IFSO) kriterlerine göre ameliyat sınırına giren bir kilo probleminiz varsa, bypass ve diğer yöntemlerde sorun yaratacak vitamin-mineral eksiklikleriniz varsa, prednisolon veya antiinflamatuar ilaç kullanımı gerektiren ve bypass ameliyatlarında sorun yaratacak rahatsızlıklarınız varsa, Chron hastalığınız veya geçirilmiş ağır karın ameliyatı öykünüz varsa, uzun sürecek bir ameliyatın sorun yaratacağı kalp ya da akciğer sorunlarınız varsa, süpermorbid obez sınırındaysanız tüp mide ameliyatı sizin için kesinlikle ilk seçenek olarak uygun olacaktır. Sleeve gastrektominin uygulanabildiği yaş aralıkları 12-79 yaştır.

Sleeve Gastrektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır.
  • Tüp mide ameliyatı neredeyse her zaman kapalı yani laparoskopik yöntemlerle yapılır. Cerraha ve hastaya göre tek delikten veya 4-5 delikten ve hatta robot ile de yapılabilir. Delikler çok küçük olduğu için estetik anlamda ileride sorun yaratmamaktadır.
  • Ameliyat sırasında hata yapıp mideyi çok küçültmemek için yemek borusunun çapı kadar mide girişine bir kalibrasyon tüpü yerleştirilir. Bu kalibrasyon tüpü sayesinde mide yemek borusunun devamıymış gibi küçültülürken aşırı darlık ve tıkanma oluşması engellenmiş olur.
  • Damarlanma ve kanamayla ilgili önlemler alındıktan sonra mide özel kesici ve kapatıcı aletlerle (zımbalama) boydan boya kesilir.
  • İşlem bittikten sonra ameliyatın başında konulan kalibrasyon tüpü çıkartılır.
  • Ameliyat sırasında bir veya birden fazla farklı teknikle kaçak olup olmadığı test edilir. Benzer testler ameliyat sonrasında da yapılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir