Genel

Lazer İle Hemoroid Ameliyatı? Hemoroid Nedir?

Lazer İle Hemoroid Ameliyatı? Hemoroid Nedir?

   Halk arasında basur memesi ya da mayasıl olarak da bilinen hemoroid, makatın çevresinde mevcut olan damarların şişmesiyle oluşan bir hastalıktır. hemen hemen 4 kişiden birinde değişik evrelerde görülebilir. Hemoroid, genellikle beslenme ve tuvalet alışkanlıklarındaki yanlışlıklar yüzünden ortaya çıkar. Tuvalette uzun süre kalma, aşırı ıkınma, düzensiz yaşam şekli, kabızlık kolaylaştırıcı sebepler arasındadır. Anal bölge içindeki damar yastıkçılarının şişmesi, sarkması, kanaması ile ağrılı veya ağrısız olarak ortaya çıkar. Yazımızın devamında sizlere Hemoroid Nedir ve Lazer İle Hemoroid Ameliyatı hakkında detayları aktaracağım.

Hemoroid Nedir?

   Anüse dıştan bakıldığında görünmeyenlere iç hemoroid,dışarıda duranlaraysa dış hemoroid denir.Hemoroid makat civarındaki bağ dokusu gevşemesine bağlı olarak toplar damarlarda genişleyerek memeler oluşması durumudur.
Dış hemoroidler büyük küçük olarak adlandırılır, iç hemoroidlerse 1-4 arasında derecelendirilir.Normalde iç hemoroid şikayet yapmaz ama memelerin yüzeyi hassaslaşırsa kanama yapabilir,dışarı çıkıp makat tarafından sıkıştırılırsa boğulmuş hemoroid denilen ağrılı durum oluşur.Dış hemoroidler ise estetik olarak rahatsız eder ve kaşıntı koku yapabilir.

Hemoroid Oluşma Nedenleri Nelerdir?

   Hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran etkenler vardır. Bunlar; uzun süre ayakta durma, ishal, kabızlık, hareket azlığı, kalp yetmezliği, karaciğer sirozu, uzun süre öksürme ve kusmalar, gebelik, kalın bağırsağın son kısmının tümörleri ve bazı ailelerde kalıtımdır.
Makatta bizim büyük abdestimizi tutmamızı sağlayan 2 adet kas (sfinkter) vardır. Bunlar dış (externol) ve iç (internol) kaslardır. Dış kas bizim kontrolümüzdedir. Büyük abdest yapmak istediğimizde biz dış kası açıyoruz. İç kas buna paralel olarak kendiliğinden açılıyor. İç ve dış kas arasındaki bu uyum bozulduğunda kişi kabız olmasa da ıkınarak, zorlanarak büyük abdest yapar. Bu ıkınma ve zorlanma sonucu meydana gelen basınç artışı buradaki damarların şişmesine neden olur ve hemoroid gelişir.

İç hemoroid dereceleri nelerdir?

Derece I: Hemoroid belirgin iken, anal kanadan çıkıntı yapmaz. Hemoroidde kanama olabilir.
Derece II: Bağırsak hareketi sırasında hemoroid kanal dışına doğru çıkıntı oluşturur. Fakat kendiliğinden içeriye döner.
Derece III: Bağırsak hareketi veya başka bir egzersiz biçimi nedeniyle hemoroid makattan çıkıntı yapar ve ancak parmakla itilerek eski konumuna döndürülebilir.
Derece IV: Hemoroid tamamen sarkmıştır ve tamamen anal kanalın dışında bulunur. İçeride kalamaz ve itilemezler. Lazer ile Hemoroid Ameliyatı hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya sayfamızda bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.

Hemoroid Nedir? Lazer İle Hemoroid Ameliyatı?

Hemoroid(Basur) tanısı nasıl konur?

   Birçok kişi hemoroid sorunlarıyla ilgili doktora gitmekten utanmaktadır. Bu sebeple rahatsızlığı bulunanların % 80’ninde hemoroidde büyüme olmasına rağmen bunlardan sadece %5’lik bir kısmı bir doktora başvurmaktadır. Ayrıntılı bir tıbbi muayene yapılması, doktorunuzun etkili bir tedavi yöntemi önermesine yardımcı olur. Bu belirtileriniz için daha ciddi nedenlerin de dışlanmasına yardım eder. Doktorunuz dış hemoroid olup olmadığınızı kolayca görebilir. İç hemoroid teşhisi için ise anal kanal ve rektum muayenesi ve başka testler yapılır.

Lazer İle Hemoroid Ameliyatı Nasıl Olur?

   Bu işlem esnasındaki yapılan kesi 2 mm civarındadır. İşlem ameliyathanede genel veya spinal anestezi (belden uyuşturma) altında yaklaşık yirmi dakika sürer. Belirgin acı, hassasiyet beklenmez. Uygun vakalarda aynı gün taburcu edilebilir. Nekahat devresinde de aşırı ağrı beklenmez. Hemoroidal hastalıkta pakelere yapılan minik bir kesi ile ince lazer probu hemoroid içine girerek damarları koagule eder. Damarları ve hemoroid pakesini büzerek halk arasındaki tabiri ile yakarak kaybolmasına yardım eder. Bu ameliyatların en önemli avantajı hastada belirgin açık yara görülmemesidir. Bu ameliyat 15 dk sürer ve çok hızlı iyileşir. Hemoroid tedavisi hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hemoroid (Basur) Nasıl Önlenir?

   Hemoroid (basur) tedavisi sırasında kullanılan yaşam tarzındaki değişiklik yöntemleri aynı zamanda hemoroidin önlenmesinde de yardımcı olur.  Yiyeceklerin sindirim sisteminden geçişini kolaylaştıran lifli gıdalara öncelik verilmesi önemlidir. Bunun için sebze, meyve, kepekli tahıllar, fındık, kuruyemiş, tam buğday, nohut,   fasulye ve baklagillerden yararlanılabilir.  Daha fazla su içmek kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerinde zorlanma riskini azaltır. Lifli meyve ve sebzelerde de bu durumda yardımcı olabilecek su mevcuttur. Her gün yarım saat yürümek gibi fiziksel aktiviteler hem vücudun hareketliliğini arttıracağı hem de sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olacağı için hemoroid (basur) riskini azaltır. Tuvalete ihtiyaç anında uğramakta gecikmemek önemlidir, beklememek gerekir. Uzun süre tuvalette oturur pozisyonda kalmak hemoroid (basur) riskini arttırıcı bir harekettir ve kaçınılması gerekir. Lazer ile hemoroid ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi için sayfamızda bulunan diğer yazılara göz atabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir