Genel

Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

   Safra kesesinin temel görevi karaciğer tarafından üretilen safrayı depolamaktır. Safra, besinlerle alınan yağların sindirimi için önemli bir salgıdır. Yağlı bir öğün sonrasında sindirim sistemi tarafından üretilen ve “kolesistokinin” adı verilen bir hormon tarafından uyarılan safra kesesi, iki öğün arasında depoladığı safrayı kasılarak sistik kanal ve koledok kanalı aracılığıyla oniki parmak bağırsağına boşaltır. Safra içeriğinde bulunan kolesterol, pigmentler ve olası enfeksiyon ürünleri zamanla safranın depolandığı safra kesesi içerisinde çökerek çamur benzeri koyu kıvamlı sıvılar oluşturabilirler. Safra kesesindeki taşlar tedavi edilmedikleri takdirde safra kesesinden safra yollarına düşerek gerek safra akımını, gerekse pankreasın salgılarını boşaltmasını engellemesi sonucunda çeşitli komplikasyonlara neden olabilmektedir. Neyse ki, hastaların çok büyük bir kısmında bu komplikasyonlar gelişmeden önce bir takım belirti ve bulgular ortaya çıkmaktadır. Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı hakkında tüm bilinmesi gerekenler yazımızda.

Safra Kesesi Nedir? Neye Yarar?

   Safra kesesi; karaciğer tarafından üretilen bir sıvı olan ve sindirimde görev alan safranın depolandığı, armut ya da su damlası şeklinde küçük bir keseyi andıran karaciğere bağlı organdır. İçi boş olan safra kesesi, depoladığı safrayı ana safra kanalı yardımıyla oniki parmak bağırsağına ulaştırmaktadır. Bu anlamda, kese içinde bulunan safra bağırsaklara ulaşmış olmaktadır.
Bazı nedenlere bağlı olarak safra kesesinde hastalıklar meydana gelebilmektedir. Safra kesesi polip ve taş oluşumu en sık görülen rahatsızlıklardır. Safra kesesi taşı çoğu zaman herhangi bir semptoma neden olmazken ilerleyen dönemlerde tedavi edilmediklerinde farklı hastalıklara da neden olabilmektedir.
Safra kesesi polipleri ise safra kesesinde ortaya çıkan küçük ve anormal dokulardır. Yaygın olarak görülen polipler genellikle iyi huylu olsa da %5 oranında kötü huylu da olabilmektedir. İyi huylu poliplerde genel olarak tedaviye gerek duyulmazken kötü huylu polipler daha ciddi hastalıklar görülmemesi için uygun yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Laparoskopik Safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır?

   Safra kesesi ameliyatında altın standart Laparoskopik kolesistektomi dediğimiz kapalı yöntemle yapılan ameliyattır. Bu ameliyat genel anestezi ile yani hasta uyutularak yapılır. Ameliyatta toplam 4 adet trokar (2 adet 10mm, 2 adet 5mm) kullanılır. Göbekten 5mm büyüklüğünde kesi yapılarak 10’luk portla karın içine girilir, karın karbondioksit gazı ile şişirilerek 10’luk kamera ile safra kesesi, karaciğer ve karın içindeki diğer organlar gözden geçirilir. Ek bir hastalık yoksa diğer 3 port kesi yapılarak içeri sokulur. Safra kesesi özel ince aletlerle yakalanır, safra kesesi kanalı ve arterine zımba şeklinde klipler konularak kesilir ve safra kesesi karaciğerden ayrılır. Daha sonra kese 10 mm’lik kesiden doğrudan veya torba içinde dışarı alınır. Yara yerlerine estetik dikiş konularak ameliyat sonlandırılır. Laparoskopik safra kesesi ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?
Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

   Safra kesesi ameliyatından sonra oluşabilecek herhangi bir sağlık sorunu ve komplikasyonların önüne geçilebilmesi açısından beslenme konusu oldukça önemlidir. Safra kesesi; karın bölgesinin üst tarafında, karaciğerin alt yüzeyine yapışık halde bulunan ve armuta benzeyen kese şeklinde bir organdır. Safra; yağların sindiriminde, emiliminde ve kandaki bazı atık maddelerin vücuttan atılmasında görevli olan bir vücut sıvısıdır. Safra kesesi sarı yeşil bir sıvı olan safrayı depolar, konsantre eder ve gerektiği zaman sindirim kanalına boşaltır. Safra kesesi genellikle açlık durumunda safrayı biriktirir; sindirim durumunda ise kesenin kasılması sonucunda safrayı bağırsağa boşaltır. Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme dikkat edilmesi gereken konulardan biri olurken, bu süreçte hastalar kusma, mide bulantısı gibi çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu durum normaldir.

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri Nelerdir?

  • Safra kesesi, karnın sağ tarafında bulunan armut biçimli bir sindirim organıdır. Safra kesesi iltihaplandığında, karın ağrısı, kusma ve ateşe neden olabilir. Karaciğerin tıkanmasına bağlı olarak iltihaplanma gelişebilir ve buna akut kolesistit denir.
    Safra kesesi iltihabının en yaygın belirtileri şunlardır:
    Göbek deliğinin hemen üstünde başlayarak karnın sağ tarafında yer alan göğüs kafesinin kenarında şiddetlenebilen ağrı. Aşırı yağlı besin tüketimi safra kanalının kapanmasına neden olacağı için sindirim sistemi besinleri kolaylıkla parçalayamaz bu da mide bulantısı, kusmaya ve iştahsızlığa neden olabilir.
  • Safra kesesi iltihabının belirtilerinden biri de yüksek ateş ve şiddetli ağrıdır. Safra kesesi iltihabı sırt bölgesinin sağ tarafında şiddetli bir ağrıya neden olabilir. Özellikle derin nefes alıp verirken sırtta meydana gelen batma hissi gibi belirtiler de meydana gelebilir.
  • Çocuklarda da safra kesesi belirtiler görülebilir. Yine çocuklarda da, yetişkinlerinkine benzeyen belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik ve ağrı olarak meydana gelebilir. Safra kesesi iltihabı olan bazı çocukların ciltleri sarı bir renk tonuna dönebilir. Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Her safra kesesi taşı ameliyat gerektirir mi?

   Safra kesesi içinde taş varsa bunun kesin tedavisi ameliyattır. Eğer taşlar ana safra yoluna düşerse safranın bağırsağa akması engellenerek sarılığa sebep olabilir. O zaman 1 günde tedavisi yapılacak basit bir ameliyatın şekli değişecek, ameliyatta safra yollarına da müdahale etmek gerekebilecektir. Ya da ameliyat öncesi endoskopik olarak (ağızdan hortumla girilip) ana safra yolunu tıkayan taş çıkartılacak daha sonra laparoskopik ameliyatla kese alınacaktır. Yani böylece işlem uzayacaktır. Taşın keseyi iltihaplandırarak üşüme, titreme, yüksek ateş, ağrı, bulantı, kusma yapması ya da uzun süreli tahriş nedeniyle kese içinde kanser gelişimine zemin hazırlaması mümkündür. Bu nedenle ne olursa olsun kese içinde taş tespit edildiğinde laparoskopik ameliyatla kese alınmalıdır. Kesenin alınması hastada bir eksiklik oluşturmaz. Karaciğerin yaptığı safra, kese alındıktan sonra direkt olarak bağırsağa akar. Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir