Genel

Laparoskopik Kolon Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Laparoskopik Kolon Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?, Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?, Kolon Kanserinde Tedaviye Yön Veren Önemli Gelişmeler Nelerdir?

Laparoskopik Kolon Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

   Kolon kanserinde laparoskopik yöntemle uygulanan kapalı ameliyatlar günümüzde bu alanda eğitim görmüş, deneyimli cerrahlarca rutin bir tedavi yöntemi olarak dünyada ve ülkemizde uygulanmaktadır.Bağırsak hastalıklarının büyük bir bölümü laparoskopik yöntemle kapalı ameliyat yapılabilir. Bunlar arasında kolon ve rektum kanseri, divertikülit, rektal prolapsus (bağırsak sarkması), iltihabi bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit, Crohn hastalığı) sayılabilir. Yazımızın devamında sizlere Laparoskopik Kolon Kanseri Ameliyatı hakkında merak ettiklerinizi yanıtlamaya çalışacağım.

(Kapalı Yöntem) Laparoskopik Kolon Kanseri Ameliyatı

   Teknolojideki ilerlemesi sayesinde günümüzde yaygınlaşmakta olan laparoskopik kalın bağırsak cerrahisi ülkemizde sadece belli merkezlerde yapılmaya devam etmektedir. Kalın bağırsak ameliyatlarının tümü yakın zamana kadar açık ameliyat olarak yapılmaktaydı. Hastaların ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı çekmesi ve daha az iz kalması için tıpta sürekli bir istek ve arayış olmuştur ve ilk kez 1991 yılında kalın bağırsak rezeksiyonu laparoskopik (kapalı yöntem) olarak yapılmış fakat teknik olarak zor bir girişim olması, ileri laparoskopi eğitimi gerektirmesi ve klinik yeterli çalışma olmaması nedeniyle başlangıçta geniş kabul görmemiştir.

Laparoskopi kalın bağırsak ameliyatı nedir, avantajları nelerdir?

   Laparosopik kalın bağırsak ameliyatında ise karın üzerinde ikisi 0.5 cm, ikisi 1 cm olmak üzere dört delik açılır ve işlem buradan yapılır. İşlem bitiminde çıkarılacak kısmın büyüklüğüne bağlı olarak karında yaklaşık 5-6 cm’lik ek bir kesi yapılmaktadır. Bu yöntemde çok daha küçük bir kesi olduğundan hastada ameliyat sonrası ağrı çok daha az olmakta, ameliyat sonrası bağırsak tıkanıklığı gelişme riski azalmakta, hastanede yatış süresi ve hastanın yatağa bağımlı kaldığı süre kısalmakta, işe dönüş daha erken olmakta ayrıca çok daha az iz kalmaktadır. Açık kalın bağırsak ameliyatlarında sorunlu bölgenin yerleşimi, hastanın kilosu gibi faktörlere bağlı olarak karın orta hatta yaklaşık 20-30 cm’lik bir kesi yapılmaktadır.

Laparoskopik Kolon Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?, Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?, Kolon Kanserinde Tedaviye Yön Veren Önemli Gelişmeler Nelerdir?
Laparoskopik Kolon Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Laparoskopik Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

   Ameliyattan sonra doktorunuzun önerilere uymak çok önemlidir. Çoğu hasta ameliyattan kısa bir süre sonra kendisini çok iyi hisseder fakat vücudun iyileşmek için zamana ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
Ameliyattan sonraki gün kasların güçsüzleşmemesi ve bağırsak hareketlerinin başlamasına yardımcı olması amacıyla hastalar yorulmadan yürütülürler.
Ameliyat sonrası bağırsak hareketlerinin durumuna göre sıvı gıdadan başlayarak birkaç gün içerisinde normal gıdaya geçilebilir.
Birçok hasta 1-2 hafta sonra normal günlük aktivitelerine dönebilirler.

Laparoskopik yöntem ne kadar güvenlidir?

   Laparoskopik cerrahi klasik açık cerrahi kadar güvenlidir. Laparoskopik ameliyatın başında göbek deliğinin altından yerleştirilen bir trokarın içinden optik kamera (laparoskop) ilerletilir. Cerrah önce karın boşluğunu inceleyerek ameliyatın laparoskopik yöntemle yapılmasının uygun olup olmadığını değerlendirir. Anatomik yapıların net olarak görüntülenmesine engel olan yaygın iltihap, bağırsaklar arasında ileri derecede yapışıklıklar veya diğer faktörlerle karşılaşılırsa ameliyata güvenle devam edebilmek için klasik açık cerrahiye geçilebilir. Açık veya kapalı tüm bağırsak ameliyatlarında anestezi ilişkili sorunlar, kanama ve enfeksiyon komplikasyonları gelişebilir. Bu tablolar ameliyatın açık / kapalı tekniğinden çok uygulanan ameliyatın vücutta yarattığı etkilerden kaynaklanabilir. Laparoskopik teknik ile özellikle kesi hatlarında ortaya çıkan yara yeri sorunları ve kesi hattından fıtık gelişimi daha seyrek olarak bildirilmektedir. Laparoskopik yöntemle uygulanan ameliyatlarda yüksek teknoloji kullanılmakla beraber ameliyatın başarısı cerrahın hastalığa ve ameliyatın tekniğine hakimiyeti ile doğru orantılıdır. Teknoloji ameliyat tekniklerinin uygulanma aşamasında avantajlar getirmekle beraber, amaç hastalığın etkin tedavisi olduğundan açık tekniğin güvenli ve etkin olduğu koşullarda tercih edilmesi gerekeceği de bilinmelidir. Kolon Kanseri hakkında diğer yazılarımızı okumak için sayfamızda dolaşabilirsiniz.

Laparoskopik Cerrahi Komplikasyonları

   Laparoskopik cerrahi ile tedavi güvenlidir. Fakat çok ender gelişebilecek olan yan etkiler (komplikasyonlar) ve riskler vardır. Bunlar enderdir fakat olasılıkları vardır. Bunları bilmeniz olası gelişebilecek komplikasyonların erken tanımlanması ve tedavisine yardımcı olur.

Bu olası yan etkiler ve riskler tek başına laparoskopik yönteme veya ameliyat tekniğine ait olabilir.

  • Karın boşluğunu şişirmek için kullanılan CO2 (karbondioksit) gazı cilt altı dokularda birikebilir. (Deri altı amfizemi). Bu birikim karın duvarında, göğüs kafesi üzerinde, boyunda ve genital bölgede şişmeye yol açabilir.
  • Trokarların karın boşluğuna yerleştirilmeleri sırasında bazen damarlarda yaralanma ve buna bağlı kanamalar oluşabilir.
  • Mide, bağırsak ve idrar torbası (mesane) yaralanmaları laparoskopi sırasında oluşabilecek bir komplikasyonlardır.

Laparoskopik Kolon Kanseri Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir